Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Broj oboljelih ovaj tjedan veći za 43 posto: Evo koliko je preminulih i u kojim županijama je najgore

Najveća stopa gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji

Broj oboljelih od gripe u prvom tjednu 2023. godine porastao je za 43 posto u odnosu na tjedan ranije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zaključno s 8. siječnjem, ukupan broj prijava gripe je 7322, od čega su 3192 prijava zaprimljene u posljednjem tjednu.

Iako je sezona gripe još na početku te se vrhunac očekuje za nekoliko tjedana, do sada su prijavljena četiri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija. S obzirom da je u zadnjem izvještaju HZJZ-a bio naveden jedan smrtni slučaj, u posljednjem tjednu preminule su tri osobe.

Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.
Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B.

U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako manji broj uzoraka pozitivan je na A/H3N2. (I.Krnić)