Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Japanu zbog ptičje gripe eutanazirano skoro 10 milijuna ptica

U Japanu je eutanazirano nešto manje od 10 milijuna ptica zbog velike epidemije ptičje gripe, javlja CNN. Ovime će se u istočnoazijskoj državi dodatno opteretiti opskrba peradi i povećati cijena jaja. U priopćenju od utorka, ministarstvo poljoprivrede je reklo da je 9.98 milijuna životinja eutanazirano te je tako premašen prethodni rekord od 9.87 milijuna iz 2020. kad je bila zadnja kriza po pitanju ptičje gripe.

Eutanazirane su uglavnom kokoši te mali broj pataka i nojeva. Očekuje se da će se ponuda kokošjih jaja smanjiti zbog nedavne epidemije. Širenje ptičje gripe već je povećalo cijene jaja diljem svijeta posljednjih mjeseci.

Cijene jaja na rekordnoj razini
U Japanu su veleprodajne cijene jaja prošlog mjeseca dosegnule rekordnu razinu jer su isporuke pale. Ptičju gripu uzrokuju infekcije koje se prirodno javljaju među divljim pticama. Zaražene ptice mogu prenijeti virus na druge životinje putem svoje sline i drugih tjelesnih izlučevina.

U Japanu se situacija možda neće uskoro poboljšati jer je cirkulacija virusa dosegla najvišu razinu u povijesti. U utorak je ministarstvo poljoprivrede priopćilo da je potvrdilo novi slučaj bolesti na farmi u prefekturi Hirošima, na kojoj se nalazi oko 835.000 kokoši.

Time je ukupan broj epidemija diljem zemlje porastao na 58, premašivši rekordnih 52 zabilježena tijekom sezone 2020. Najmanje 23 japanske prefekture sada su pogođene ovim problemom, u odnosu na 18 u 2020, piše Index. (N1)