Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kod Bidena pronađen drugi skup povjerljivih dokumenata

Pomoćnici američkog predsjednika Joea Bidena pronašli su novi skup povjerljivih vladinih dokumenata na drugoj lokaciji, što prerasta u novi politički skandal za Bijelu kuću, prenosi BBC.
Prvi skup dokumenata pronađen je u privatnom uredu u Washingtonu DC koji je Biden koristio nakon isteka potpredsjedničkog mandata. Slučaj istražuje ministarstvo pravosuđa.

Bivši američki predsjednik Donald Trump držao je tisuće vladinih dokumenata, od kojih je nekoliko stotina označeno kao povjerljivo, u svojoj rezidenciji na Floridi više od godinu dana i prijeti mu kaznena istraga zbog toga.

Još se ne zna kada niti točno gdje su pronađeni novi dokumenti kod Bidena.

Oko 10 povjerljivih dokumenata iz potpredsjedničkih dana aktualnog predsjednika Joea Bidena otkrili su u studenom osobni odvjetnici američkog predsjednika u prostorima think-tanka u Washingtonu, rekao je u ponedjeljak odvjetnik Bijele kuće.

Dokumenti navodno uključuju obavještajne memorandume i materijale za brifinge o Ukrajini, Iranu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pristup povjerljivim dokumentima ograničen je zakonom na osobe s posebnim odobrenjem i postoje pravila kako ih se čuva. Svi dokumenti Bijele kuće uključujući povjerljive moraju biti predani Nacionalnom arhivu nakon isteka mandata vlade.

Bijela kuća još nije komentirala novootkrivene dokumente. No otkriće su potvrdili CBS i drugi američki mediji.

Bidenova glasnogovornica Karine Jean-Pierre nije u srijedu željela reći novinarima ništa o prvom skupu dokumenata. To istražuje ministarstvo pravosuđa, rekla je.

Biden je novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s čelnicima Meksika i Kanade u utorak rekao da ozbiljno shvaća tajne dokumente.

Demokrat Biden suočio se s kritikama republikanaca nakon što je njegovo ministarstvo pravosuđa prošle godine pokrenulo istragu o tome kako je bivši republikanski predsjednik Donald Trump postupao s povjerljivim dokumentima otkrivenima u njegovom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

Sumnjajući na moguće ometanje istrage, FBI je u kolovozu zatražio i dobio odobrenje suda za pretres Trumpove kuće, gdje su agenti pronašli više od 13.000 dodatnih zapisa, od kojih oko 100 visoko povjerljivih. (Hina/HRT/R.S.)