Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oporba složna: Čudna smjena ministrice s rezultatima

Hrvatski sabor, kojem bi idući tjedan, kada počinje redovan proljetni rad, trebala biti predstavljena dvojica novih ministara, Branko Bačić i Šime Erlić, premijer Andrej Plenković u četvrtak je i formalno izvijestio o razrješenju njihovih prethodnika. Na imenovanja novih ministara nije nedostajalo komentara, pogotovo na novog/starog ministra graditeljstva Branka Bačića. Vladajući smatraju da će Bačić ubrzati proces obnove nakon potresa, a oporbeni da se radi o nastavku “politike rasula”.Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) rekao je kako je uvjeren da će novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić ubrzati proces obnove nakon potresa istaknuvši da oporba oko smjene dvaju ministara namjerno “stvara buru u čaši vode”.

Duboko sam uvjeren da će Bačić to itekako uspješno raditi. Tim više što ima veliko iskustvo – veliko političko, ali i stručno iskustvo. On je bio ministar graditeljstva i itekako dobro zna resor i poznaje sve probleme, rekao je Reiner u izjavi novinarima u ime Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru.Također, smatra da je Bačić svojim organizacijskim sposobnostima pa i vođenjem saborskog Kluba HDZ-a, pokazao da će obnovu značajno ubrzati kako bi se većina obnove završila do kraja mandata ove Vlade.

“U rekonstrukcijama Vlada konstanta je dolazak nesposobnih ministara”
S druge strane oporbena zastupnica i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš smatra da obnove neće biti bez suštinskih promjena i najavila je interpelaciju u Saboru. Ocijenila je i da je Plenković odlučio na čelo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine staviti Bačića kako bi pokazao da je HDZ-u obnova izuzetno važna, ali bez suštinskih promjena i promjene načina funkcioniranja obnove neće biti. Cijeli članak donosi N1.