Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Strah od Kine i Sj. Koreje doveo do povijesne odluke: ‘Želimo postati smrtonosniji, agilniji, sposobniji‘

SAD i Japan objavili su nove inicijative namijenjene jačanju njihove sigurnosne suradnje

Sjedinjene Države i Japan objavili su u srijedu nove inicijative namijenjene jačanju njihove sigurnosne suradnje, suočeni s prijetnjama Kine i Sjeverne Koreje usred pojačanih napetosti u regiji Pacifika.

“Danas najavljujemo povijesnu odluku o optimizaciji položaja američkih snaga u Japanu”, rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Washingtonu s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, japanskim ministrom vanjskih poslova Hayashijem Yoshimasom i japanskim ministrom obrane Hamadom Yasukazuom.

Planirane akcije “pojačat će kapacitete odvraćanja u regiji i omogućiti nam da učinkovitije branimo Japan i njegov narod”, rekao je Austin. Među konkretnim mjerama navodi se i “prilagođavanje prisutnosti američkih trupa” na japanskom otoku Okinawi.
Austin je rekao da su “u sve izazovnijem sigurnosnom okruženju” dvije strane odlučile do 2025. reorganizirati 12. pukovniju u Japanu kako bi postala “smrtonosnija, agilnija, sposobnija”. O daljnjim planovima raspravljat će se na sastanku američkog predsjednika Joea Bidena i japanskog premijera Fumija Kishide u Bijeloj kući koji je zakazan za petak.
Japan je nedavno najavio masovno proširenje svojih obrambenih kapaciteta u svjetlu kineske težnje za prevlašću u regiji i prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Pjongjang je nedavno izveo niz raketnih proba, pojačavajući napetosti na Korejskom poluotoku. Promatrači strahuju da bi uskoro mogao uslijediti novi nuklearni test Sjeverne Koreje. (Hina, jutarnji.hr)