Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada odlučila da će se u ovih pet gradova i općina u narednim mjesecima ići na prijevremene izbore

Zanimljiv će biti i ishod zadarskog slučaja, gdje je Gradsko vijeće izglasalo proračun, ali ga je gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) blokirao

Vlada RH je odlučila da će općina Starigrad 12. veljače prijevremeno birati načelnika, a općina Gradina općinsko vijeće, dok bi uskoro trebali biti poznati izborni datumi i za još nekoliko gradova i općina.

Riječ je o Varaždinu te općinama Kali i Čeminac, čija vijeća nisu donijela proračune za ovu godinu, što je uvod u njihovo raspuštanje i prijevremene izbore za nova vijeća.

Odluka o raspuštanju varaždinskog Gradskog vijeća već je poslana Vladi, a kao mogući datum izbora spominje se ožujak.

Tek će se vidjeti hoće li oni vijeću osigurati stabilniju većinu i olakšati rad gradonačelniku Nevenu Bosilju (SDP).
U Vijeću koje čeka raspuštanje većinu su imali SDP, lista Budimo grad i Čačićevi Reformisti, od 21 imali su 11 vijećnika. Šest ih je imao bivši gradonačelnik Ivan Čehok, tri HDZ, a jednog lista Davora Patafte. Problem s većinom nastao je kada se lista Budimo grad, koja je imala četiri vijećnika, podijelila.

Čeminac: Burna politička godina
Općina Čeminac u rujnu je dobila novog načelnika, nezavisnog Danijela Rešetara, a sada bi trebala izabrati i novo općinsko vijeće, jer ono izabrano na redovnim lokalnim izborima nije uspjelo donijeti proračun za ovu godinu.

U njemu je većinu imala Hrvatska narodna lista, stranka bivšeg načelnika Zlatka Pinjuha, sjednica vijeća bila je sazvana na Staru godinu, no kvorum se nije uspio skupiti, pa proračun nije donijet, a to znači raspuštanje vijeća i prijevremene izbore.

Maloj općini u Baranji protekla je godina bila burna. Pinjuh je nakon niza godina podnio ostavku na načelničku dužnost suočen sa pritvorom i sumnjama da je financijski oštetio Čeminac, a radio u korist sebe i svoje obitelji.

Devet novih/starih vijećnika birat će i Kali na otoku Ugljanu, čije općinsko vijeće također nije uspjelo donijeti proračun za 2023.

U njemu su četiri vijećnika bila nezavisna, tri iz HDZ-ove i dva iz SDP-ove koalicije, dok iza općinskog načelnika Brune Mišlova stoji Nezavisna lista mladih Kali.

Kali: Nema koalicije HDZ-a i SDP-a
Predsjednik i potpredsjednik Općinskog vijeća, SDP-ov Duško Vidov i HDZ-ov Marko Kolega, žalili su se da su kasno dobili proračun, bez mogućnosti da podnesu amandmane, bez javne rasprave i bez e-savjetovanja.

Otklonili su teze o koaliciji SDP-a i HDZ-a, te ustvrdili da se radi o “zajedničkoj akciji starijih i iskusnijih za boljitak mjesta“.

Općina Gradina u Virovitičko-podravskoj županiji ide na nove izbore jer je njeno općinsko vijeće trajno ostalo bez kvoruma, sedam (šest iz DP-a i jedan HSS-ov) od 14 vijećnika podnijelo je pisane ostavke na svoje dužnosti.

Njihove stranke poručile su da im neće odrediti zamjenike, što znači da vijeće nema uvjete za rad i donošenje odluka, a time su se stekli uvjeti za njegovo raspuštanje.

Novog načelnika birat će i općina Starigrad u Zadarskoj županiji. Krste Ramić (HDZ) morao je otići po sili zakona, odnosno zbog pravomoćne uvjetne zatvorske kazne od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine, zbog davanja lažnog iskaza u sudskom sporu starijem od deset godina.
Ramić je načelnik Starigrada bio dva desetljeća, novi je mandat izborio i na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine.

Presedanski zadarski slučaj
Zanimljiv će biti i ishod zadarskog slučaja, gdje je Gradsko vijeće izglasalo proračun, koji formalno predlaže gradonačelnik, ali ga je gradonačelnik Branko Dukić (HDZ) blokirao, odnosno obustavio njegovo izvršenje i svoju odluku poslao ministarstvima financija i uprave i pravosuđa.

Dukić je to učinio nakon što je Gradsko vijeće, u kojemu većinu ima koalicijska lista Srcem za Zadar i nezavisni Enio Meštrović, izglasalo proračun sa 11 amandmana koji su išli na teret ranije preuzetih obveza. Dukić ustrajava da je zbog tih 11 nezakonitih amandmana nezakonit i sam proračun, pa je zatražio od Vijeća sazivanje nove sjednice i otklanjanje nedostataka.

Vijeće se oglušilo, a Dukić se odlučio obratiti nadležnim ministarstvima, ističući pritom presedanski karakter tog slučaja.

Ministarstva će u roku od 30 dana od njenog zaprimanja ili potvrditi ili ukinuti Dukićevu odluku. (Hina, jutarnji.hr)