Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Berlin: Moskva se mora odmah pobrinuti za zdravlje Alekseja Navaljnog

Rusija mora odmah osigurati zdravstvenu skrb za istaknutog oporbenjaka Alekseja Navaljnog koji je već dvije godine u zatvoru i zdravstveno stanje mu se pogoršalo, ocijenila je u petak njemačka vlada.
S velikom smo zabrinutošću primili vijest o kritičnom zdravstvenom stanju Alekseja Navaljnog”, rekla je na redovitoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornica njemačke vlade Christiane Hoffmann.

Pozvala je Moskvu da odmah pruži liječničku skrb oporbenjaku koji je 2020. otrovan, a sumnja se da su za to odgovorne ruske tajne službe.

  • Ono što se događa Navaljnom može se dogoditi svima u Rusiji koji podignu glas protiv režima predsjednika Vladimira Putina, upozorila je glasnogovornica u vezi s oporbenjakom koji se nakon otrovanja liječio u Berlinu.

Navaljni (46) se u srijedu požalio na simptome gripe i da mu je uskraćena odgovarajuća medicinska pomoć. Iz njegova okružja upozoravaju na pokušaj Kremlja da ga polagano ubija.

Ruski predsjednik “(Vladimir) Putin i dalje pokušava ubiti Navaljnog, ali polagano i u tajnosti, upozorile su u srijedu njemu bliske osobe.

Gotovo 500 ruskih liječnika potpisalo je na Facebooku peticiju u kojoj pozivaju Putina da pruži Navaljnom liječničku pomoć i da ga prestane zlostavljati.

Navaljni, politički protivnik ruskog predsjednika i njegove vojne ofenzive u Ukrajini, uhićen je u Rusiji u siječnju 2021. nakon povratka u zemlju iz Njemačke, gdje se liječio od teškog otrovanja za koje okrivljuje Kremlj.

U ožujku iste godine je osuđen na devet godina strogog zatvora zbog optužbi za “prijevaru” koje smatra izmišljenima. To je suđenje bilo politički motivirano, rekla je u petak glasnogovornica njemačke vlade. (Hina/HRT/V.G.)