Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u EU i eurozoni stabilizirala se u studenome, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim padom, pokazali su u petak podaci europskog statističkog ureda.Industrijska proizvodnja porasla je u studenom na mjesečnoj razini za 0,9 posto u EU i za jedan posto u eurozoni, pokazali su Eurostatovi sezonski prilagođeni podaci. U listopadu smanjena je na oba područja za revidiranih 1,9%.

Rast proizvodnje odražava povećanje u sektoru kapitalnih dobara, koji u stopu prati sektor intermedijarnih dobara, sa stopama rasta od 0,7 posto u EU i 0,8 posto u eurozoni. Proizvodnja energije porasla je u EU blagih 0,1%, a u eurozoni se smanjila za 0,9%. Najviše se na oba područja smanjila proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 1,2% u EU i za 1,3% u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u studenom na mjesečnoj razini porasla industrijska proizvodnja u Irskoj, za 6,4%. Slijede Luksemburg s rastom proizvodnje za 5% i Malta gdje je porasla za 4,6%.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u studenome prema sezonski prilagođenim podacima pala za 1,9% u odnosu na listopad kada je smanjena za 1,4%, pokazuju Eurostatove tablice. Veći pad bilježile su samo Estonija i Švedska, za 3,7% odnosno 3,3%. Eurostat nije raspolagao podacima za Cipar. Više na hrt.hr