Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Iran pogubio čovjeka pod optužbom za špijunažu: Tvrde da je povezan sa smrću nuklearnog znanstvenika

Iran je pogubio vješanjem britansko-iranskog državljanina iako je Britanija smrtnu kaznu opisala kao politički motiviranu

Iran je pogubio vješanjem britansko-iranskog državljanina Alirezu Akbarija, izvijestila je u subotu novinska agencija Mizan, nakon što ga je osudio na smrt pod optužbom da je špijunirao za Britaniju.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je u petak da Iran ne smije izvršiti smaknuće Akbarija, bivšeg zamjenika iranskog ministra obrane.

Britanija je smrtnu kaznu opisala kao politički motiviranu i pozvala na njegovo hitno oslobađanje.

“Alireza Akbari, koji je osuđen na smrt zbog optužbi za korupciju i opsežne akcije protiv unutarnje i vanjske sigurnosti zemlje kroz špijunažu za britansku vladinu obavještajnu službu… je pogubljen”, objavio je Mizan u tweetu.

Optužen je da je za špijunažu primio 1,805.000 eura, 265.000 funti i 50.000 dolara.
U audiosnimci koju je u srijedu emitirao BBC na perzijskom Akbari je rekao da je priznao zločine koje nije počinio tijekom višemjesečnog mučenja u pritvoru.

Iranski državni mediji objavili su u četvrtak video za koji kažu da pokazuje da je Akbari igrao ulogu u atentatu 2020. na vodećeg iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, ubijenog u napadu 2020. izvan Teherana, za koji su vlasti u to vrijeme okrivile Izrael.

U videu Akbari nije priznao umiješanost u atentat, ali je rekao da ga je britanski agent tražio informacije o Fakhrizadeh.

Veze između Londona i Teherana pogoršale su se posljednjih mjeseci jer su zastali napori da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015., u kojem je Britanija jedna od strana.

Britanija je također kritizirala iransko nasilno gušenje protuvladinih prosvjeda potaknutih smrću u pritvoru 22-godišnje kurdske djevojke Mahse Amini. (Hina, jutarnji.hr)