Aktualno OG sada Ogulin

Sve više gradova i općina slijedi primjer Ogulina i modernizira javnu rasvjetu

Prije nekoliko dana nekoliko nacionalnih portala je prenijelo vijest da sve više gradova i općina, zbog povećanja cijene električne energije, kreće u modernizaciju javne rasvjete. Zadnji u nizu koji su se odlučili na taj korak su gradovi Otočac, Supetar i Omiš, te općine Seget, Kumrovec i Karojba. Spomenuti gradovi i općine su za tu svrhu od Vlade Republike Hrvatske zatražili i dobili suglasnost za podizanje kredita. Kumrovec se zadužuje kod Hrvatske poštanske banke (HPB), a ostali kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Trošak javne rasvjete je uslijed povećanja cijene električne energije postao veliki teret gradovima i općinama, zbog čega su mnogi  prisiljeni zaduživati se, kako bi ugradili energetski učinkovita LED rasvjetna tijela i time smanjili troškove.

Kakva je situacija u Ogulinu provjerili smo u gradskoj upravi, gdje smo dobili odgovor zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje, koji prenosimo u nastavku.

“Grad Ogulin je energetsku obnovu javne rasvjete proveo još 2020. godine i to po ESCO modelu, u okviru kojeg je zamijenjeno 3.500 lampi javne rasvjete, čime je potrošnja električne energije smanjena za više od 75%.

Prije zamjene rasvjetnih tijela Grad Ogulin je električnu energiju za javnu rasvjetu plaćao 1,8 milijuna kuna. Sada, nakon ugradbe energetski učinkovitih lampi, isti trošak iznosi 1,0 milijun kuna. Da Grad Ogulin nije proveo projekt modernizacije javne rasvjete danas bi, po novim cijenama, električnu energiju za javnu rasvjetu plaćao 5,5 milijuna kuna, što znači da bi se ovaj trošak povećao za tri (3) puta.

Iz navedenog je jasno zbog čega su brojni gradovi i općine odlučili slijediti primjer Ogulina, dok su drugi prisiljeni gasiti javnu rasvjetu, primjerice od 10 ili 11 sati navečer, ili su prisiljeni gasiti svaku drugu lampu ili na druge načine pokušavaju uštedjeti električnu energiju i svesti ovaj trošak u podnošljive okvire”- kazao je Vukelja.