Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vučić pozvao Rusiju da prestane s regrutiranjem Srba: Nije fer

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.Aleksandar Vučić je u ponedjeljak kasno navečer, u intervjuu za provladinu komercijalnu TV Happy, poručio da “nije fer” pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne skupine Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji.Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima. Aludirajući na tekst objavljen početkom siječnja na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička skupina Vagner regrutira nove pripadnike on je osudio oglas za prijavu dragovoljaca ističući da je to protivno srbijanskim zakonima.

Neutvrđeni broj Srba bori se na ruskoj strani
Srpsko zakonodavstvo zabranjuje sudjelovanje državljanima Srbije u sukobima u iznozemstvu, ali se iz objava ruske strane vidi da neutvrđeni broj državljana Srbije ipak sudjeluje na ruskoj strani.

Ruska novinska agencija RIA Novosti emitirala je ranije TV snimku dvojice maskiranih muškaraca predstavivši ih kao srbijanske dragovoljce na području Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije, javila je agencija Reuters.

Srbijanski predsjednik također je nazvao “notornim lažima” tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ruske paravojne skupine Wagner, ali je neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

Podružnica Russia Today na srpskom (RT Balkan) u utorak pak objavljuje tvrdnje šefa “Wagnera” Jevgenija Prigožina da ta “privatna vojna kompanija” nikada nije bila u Srbiji i da nije imala nikakve kontakte sa Srbijom.(N1)