Aktualno OG sada Ogulin

Radionica izrade hobica

Udruga žena Ogulin, potaknuta idejom Mirjane Poljak, članice udruge, pokrenula je Radionicu izrade hobica. Priča s ovim malim hobotnicama započela je u Danskoj 2013. godine kad su liječnici otkrili važnost pletenih hobotnica koje pomažu prijevremeno rođenim bebama.

Palčići koji su u svojim prvim danima uz sebe imali pletene hobotnice poboljšale svoje disanje, imali su pravilne otkucaje srca i više nego zadovoljavajuću razinu kisika u krvi, a osim što se pokazalo da male hobotnice pozitivno utječu na ukupno zdravstveno stanje – imale su i odličan smirujući utjecaj na bebe. Pletene hobotnice podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene.

Bebe se prigrle uz hobotnice kao da su još uvijek u utrobi, one ih smiruju i daju im oblik fizičkog kontakta zbog kojeg se vraćaju ugodne uspomene i odvraća im pažnju od inkubatora. Hobice se izrađuju po standardima propisanim od strane Ministarstva zdravstva, te se nakon izrade dostavljaju u Udrugu Cro hobice na provjeru, sterilizaciju, pakiranje i distribuiranje prema bolnicama.
Radionice se provode u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Ogulin, u sklopu programa OCD Inkubator Kreativni studio i ovim putem pozivaju i sve ostale  da im se pridruže. Svi zajedno pomozimo da svaki palčić dobije svoju hobicu u inkubator i da sa njom ode iz bolnice.

Radionica se provodi svaki četvrtak od 18-19:30 sati u Učionici 3 POU Ogulin, prvi kat, ulaz iz Ulice bana Ivana Mažuranića. Voditeljice radionice su Višnja Maljković, Dobrila Porubić, Jelena Polić i Anđelka Kurelac, koje će vas naučiti izraditi svoju prvu hobicu tako i pomoći bar jednom Palčiću.
Ukoliko ste zainteresirani za doniranje materijala, 100% pamučni konac za pletenje i heklice br 2 ili 2.,5 možete ih  ponesti sa sobom na radionicu ili donijeti radnim danom od 11-13 sati u Pučko otvoreno učilište Ogulin, prvi kat, ulaz iz Ulice Bernardina Frankopana.
Za sve upite možete se javiti Ireni Vujasin, predsjednici Udruge žena Ogulin na broj +385 98 9372 179. Žene Ogulina za djecu Hrvatske! (foto: Facebook Udruga žena Ogulin)