Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačkoj fale stotine tisuća radnika, evo što se najviše traži

Njemačka savezna vlada očekuje da će do 2026. nedostajati oko 240.000 kvalificiranih radnika. Prema izračunima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB), do 2035. bit će čak više od sedam milijuna radnika manje, piše Deutsche Welle.Ali problem je već velik: prošlotjedno istraživanje Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) pokazuje da više od polovice ispitanih kompanija ne može popuniti radna mjesta, barem djelomično, jer postoji nedostatak radnika. Trenutno su nepopunjena oko dva milijuna radnih mjesta. Kao rezultat gubi se dodana vrijednost od skoro 100 milijardi eura.

Posebno trpe zdravstvo i socijalne službe te logistička branša. U ugostiteljstvu je nedostatak osoblja doveo do ograničene ponude i skraćenog radnog vremena. Nedostatak je također velik na područjima elektromobilnosti ili obnovljivih izvora energije – važni zadaci transformacije i konkurentnost mnogih kompanija su ugroženi, navodi DIHK.

Nedostatak osoblja također raste u administraciji i u komunalnim poduzećima. Prema studiji konzultantske kompanije za menadžment PwC, do 2030. godine će nedostajati najmanje milijun kvalificiranih radnika. Cijeli članak donosi N1.