Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Evakuirano 400 turista iz Machua Picchua, napetosti i dalje u Limi

Peruanske vlasti zatvorile su Machu Picchu, sveti grad Inka, i evakuirale u subotu više od 400 turista koji su zbog nemira u toj zemlji bili blokirani u podnožju planine.
“Danas poslijepodne 418 nacionalnih (peruanskih) i stranih turista prevezeno je iz sela Machu Picchu u Cuzco”, objavilo je ministarstvo turizma na Twitteru.

Ministarstvo je objavilo fotografiju vlaka koji povezuje dva grada i snimku turista u vlaku.

Osim pješačenja, vlak je jedino prijevozno sredstvo koje omogućuje dolazak u turistički dragulj.

Piscacucho je najbliže selo povezano cestom. Turisti su danima bili blokirani jer su prosvjednici oštetili željezničku prugu.

U subotu ujutro vlasti su najavile “zatvaranje cjelokupne mreže putova Inka i Llaqte (citadele) na vrhu Machua Picchua zbog društvene situacije i sigurnosti posjetitelja”, objavilo je ministarstvo kulture.

U prosincu je 300 turista bilo blokirano na Machu Picchuu, a zatim su prevezeni posebnim vlakom u kojem su bili i radnici koji su popravljali prugu, a čuvali su ih pripadnici snaga sigurnosti.

Turizam je vitalan za peruansko gospodarstvo i radna mjesta.

U subotu je zadobivenim ozljedama podlegao prosvjednik ranjen u petak u sukobima policije i demonstranata u gradu Llave u regiji Puno na jugu blizu Bolivije čime je broj poginulih narastao na 46 od 7. prosinca kada su izbili prosvjedi protiv predsjednice Dine Boluarte.

Prema službenim podacima još 772 osobe ranjene su u prosvjedima protiv predsjednice čiju ostavku traže te raspuštanje parlamenta.

Europska unija osudila je u subotu nasilje i “nerazmjernu” policijsku primjenu sile.

Kriza odražava i golem jaz između prijestolnice i siromašnih pokrajina koje podržavaju predsjednika Pedra Castillla, političara amerindijanskog podrijetla.

Prosvjedi potresaju Peru otkako je Castillo svrgnut u prosincu jer je pokušao raspustiti zakonodavno tijelo kako bi spriječio glasovanje o opozivu.

Nemiri su do ovog tjedna bili koncentrirani na jugu Perua.

U regiji Cusco, glavni rudnik bakra Antapaccay obustavio je rad u petak nakon trećeg napada prosvjednika u ovom mjesecu. Demonstranti su napali i zračne luke u Arequipi, Cuscu i južnom gradu Juliaci. Vlada je proglasila izvanredno stanje u šest regija.

No, Boluarte je odbacila pozive da podnese ostavku i održi prijevremene izbore, umjesto toga pozivajući na dijalog, uz prijetnju da će kazniti one koji su umiješani u nemire. (Hina, hrt.hr)