Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija i Estonija snizile diplomatsku razinu na otpravnike poslova

Rusija je objavila u nedjelju da je snizila razinu diplomatskih odnosa s Estonijom, članicom NATO-a, optužujući je za “totalnu rusofobiju”, a Tallinn je odgovorio istom mjerom i naredio ruskome veleposlaniku da napusti zemlju.
Tri baltičke države Estonija, Litva i Latvija su među članicama NATO-a koje snažno zagovaraju slanje njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini kao ključnu vojnu pomoć u otporu ruskoj invaziji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da je estonskom veleposlaniku naredilo da napusti zemlju u veljači te će nadalje obje zemlje diplomatski biti zastupljene s otpravnicima poslova.

Estonija je uzvratila jednakom mjerom kazavši ruskome veleposlaniku da napusti Tallin 7. veljače, rekao je šef diplomacije Urmas Reinsalu.

  • Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu jer Rusija planira velike napade i pozivamo druge zemlje da povećaju pomoć Ukrajini, izjavio je Reinsalu.

Estonija se pridružila drugim zapadnim zemljama prošlog tjedna u slanju oružja Ukrajini.

Moskva je svoju odluku o protjerivanju veleposlanika Estonije objasnila kao odgovor na odluku estonske vlade da smanji broj ruskih diplomata u Tallinnu.

  • Zadnjih godina, estonsko vodstvo namjerno je uništavalo cjelokupan spektar odnosa s Rusijom. Službeni Tallin učinio je državnom politikom totalnu rusofobiju, tvrdi Moskva.
  • Estonski režim dobio što je i zaslužio, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Estonija je 11. siječnja pozvala Rusiju da smanji broj svojih diplomata u Tallinnu na osam ljudi, što odgovara broju estonskih diplomata u Moskvi.

Pošto je Ukrajina optužila ruske vojne snage za ubojstva civila u gradu Buči u travnju je susjedna Litva protjerala ruskog diplomata i snizila diplomatsku razinu na otpravnika poslova. (V.K./HRT/Hina)