Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Mogu nas špijunirati kroz hladnjake, žarulje i kade. Moramo se probuditi. Odmah!‘

Britanska vlada upozorena je da kineski mikročipovi ugrađeni u posve uobičajene uređaje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti

Kina ima mogućnost špijuniranja milijuna ljudi u Britaniji koristeći mikročipove ugrađene u automobile, kućanske uređaje pa čak i žarulje, kao obavještajno ‘oružje‘, glasi upozorenje upućeno britanskim ministrima. Naime, kineski tehnološki ‘trojanski konj‘ predstavlja “široku” prijetnju britanskoj nacionalnoj sigurnosti, navodi se u izvješću koje je vladi poslao bivši diplomat koji je savjetovao parlament o pitanjima vezanim za tematiku Pekinga i njegovih postupaka i akcija.

Prema tom scenariju, računalni uređaji bi prikupljali podatke i zatim ih prenosili putem 5G mreže, pružajući tako Kini mogućnost praćenja kretanja raznih obavještajnih ciljeva, uključujući ljude, oružje i raznu robu koristeći razne uređaje za industrijsku špijunažu. Milijuni takvih uređaja se već koriste u Velikoj Britaniji.

U izvješću, koje je u ponedjeljak objavila konzultantska tvrtka OODA sa sjedištem u Washingtonu, navodi se da potencijalna prijetnja britanskoj nacionalnoj sigurnosti nadmašuje prijetnju od komponenti za mobilne telefone proizvedenih u Kini, što je dovelo do vladine zabrane korištenja Huawei proizvoda u mobilnoj infrastrukturi, kako piše The Telegraph.

Ministri su u cijelosti propustili shvatiti prijetnju koju predstavlja “sveprožimajuća prisutnost” modula, odnosno međusobno povezanih računalnih uređaja poznatih kao IoT, stoji u izvješću, o čemu su zabrinutost izrazili i viši britanski zastupnici. Stoga se poziva ministre da poduzmu hitne mjere za zabranu mobilnih IoT-ova kineske proizvodnje u robi koja se prodaje u Britaniji – prije nego što bude prekasno.
Nesvjesni prijetnje
“Još nismo svjesni ove prijetnje. Kina je uočila priliku za dominaciju ovim tržištem, a ako to učini, može prikupiti jako puno podataka, kao i učiniti strane zemlje ovisnima o sebi”, kaže autor izvješća Charles Parton.

Parton je proveo 22 godine svoje diplomatske karijere radeći u Kini ili na pitanjima vezanim uz nju, na Tajvanu i u Hong Kongu te je savjetovao Ministarstvo vanjskih poslova i Europsku uniju o kineskim poslovima, a bio je i posebni savjetnik za Kinu Odbora za vanjske poslove Donjeg doma britanskog parlamenta.

IoT – što je kratica za Internet of Things (Internet stvari – označava povezivanje uređaja putem interneta i predstavlja mrežnu infrastrukturu u kojoj fizičke i virtualne ‘stvari‘ svih vrsta komuniciraju i nevidljivo su integrirane), mali su moduli koji povezuju uređaje s internetom. Koriste se u brojnim uređajima, od pametnih hladnjaka do naprednih sustava oružja te za praćenje upotrebe i prijenosa podataka natrag do vlasnika, a često i proizvođača, koristeći pritom 5G mrežu.

Ranije ovog mjeseca pokazalo se da su sigurnosne službe, kad su rastavile ministarske automobile, pronašle najmanje jedan od takvih uređaja skriven unutar druge komponente. Strahuje se da Kina ima sposobnost praćenja kretanja najviših dužnosnika, od premijera naniže, pomoću spomenutih modula. No, problem seže mnogo dalje od ministarskih automobila, upozorava se izvješću.

Tri kineske tvrtke – Quectel, Fibocom i China Mobile – već drže 54 posto svjetskog tržišta kada su uređaji u pitanju, a čak 75 posto kada je u pitanju povezivost. Kao i sve kineske tvrtke, one moraju predati podatke kineskoj vladi ako im tako bude naređeno, što znači da Komunistička partija Kine može dobiti pristup broju uređaja koliko god joj srce želi.

Među klijentima triju kineskih tvrtki su i računalni giganti Dell, Lenovo, HP i Intel, proizvođač automobila Tesla i tvrtka za kartično plaćanje SumUp. (T.Š. jutarnji.hr)