Aktualno OG sada Ogulin

Utorkom iz muzejskog arhiva – kupanje u hladnoj vodi

Posljednjih godina sve je popularniji trend kupanja u hladnoj vodi. Mnogi se kupaju u ledenoj vodi i usred zime u zaleđenim jezerima i rijekama. Namakanje i plivanje u hladnoj vodi prakticira se već stoljećima u mnogim zemljama s hladnom klimom – pišu u današnjoj Facebook objavi Zavičajnog muzeja Ogulin “Utorkom iz muzejskog arhiva”.

Brojne studije i ispitivanja dokazali su da kratkotrajno kupanje u hladnoj vodi ima pozitivan utjecaj na metabolizam, rad dišnog sustava, pri liječenju autoimunih upala, ima antidepresivno djelovanje, a pomaže i kod nesanice. Vrhunski sportaši odavno koriste bazene s ledenom vodom za bržu regeneraciju nakon napora.

Naravno prije takvih tretmana potrebno je provjeriti vlastito zdravstveno stanje i savjetovati se s liječnikom.
Iako se ovih dana „kupamo“ u znoju od lopatanja velikih količina snijega, kada se spomene kupanje u hladnoj vodi stariji Ogulinci zasigurno će se sjetiti doktora Vlade Bobana i njegovog cjelogodišnjeg kupanja u rijeci Dobri. Dr. Boban se nakon završetka studija zaposlio u Moslavini, gdje je svojim radom stekao veliko poštovanje među tamošnjim stanovništvom.
O dr. Bobanu i njegovim aktivnostima objavljen je članak u Večernjem listu 22. siječnja 1974. godine koji ovom prigodom donosimo u našoj rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva”. (foto:ZM Ogulin)