Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Izbori za Državno izborno povjerenstvo: Rok se bliži, a imena stižu na kapaljku

Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da o imenima još nije bilo riječi, iz samog HDZ-a kažu da konačna odluka još nije donesena

Iako se bliži rok za izbor petero od šestero članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koliko ih bira Hrvatski sabor, imena kandidata pristižu na kapaljku.

Socijaldemokrati su, kako se doznaje, kandidirali bivšeg zastupnika Draženka Pandeka, Most Ivanu Ljulj, pravnicu iz Splita, a tko je izbor SDP-a i vladajućih i dalje je nepoznanica.

HDZ ima pravo odlučiti o potpredsjedniku i jednom članu, oporba o potpredsjedniku i dva člana

Iz vladajuće koalicije uvjeravaju da o imenima još nije bilo riječi, iz samog HDZ-a kažu da konačna odluka još nije donesena.
Da je Most kandidirao Ivanu Ljulj, sada članicu splitskog Gradskog vijeća, potvrdio je predsjednik stranke Božo Petrov, ističući da se radi o stručnoj i iskusnoj osobi.

Pet je godina radila u odvjetničkom uredu, a isto toliko pružala pravnu i stručnu pomoć Mostu, sudjelovala je u provedbi nacionalnih i lokalnih izbora, tako da je izuzetno stručna upravo za rad u DIP-u, kazao je Petrov Hini.

Sabor bi uskoro trebao izabrati pet članova DIP-a, s obzirom da 8. ožujka istječu mandati za njih četvero, a jedno je mjesto upražnjeno od jeseni 2021., kada je preminuo Josip Vresk.

Osmogodišnji mandati istječu potpredsjednicama DIP-a Vesni Fabijančić Križanić i Ani Lovrin, te članovima Emilu Tomljanoviću i Slavenu Hojskom. (Hina, jutarnji.hr)