Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Orešković o novom zakonu zbog kojeg je najavljen i prosvjed: Plenković laže!

Saborska zastupnica Dalija Orešković bila je gošća N1 Studija uživo. Između ostalog, govorila je i o novom Zakonu o pomorskom dobru koji je najavljen, a zbog kojeg su građani uskoro najavili i prosvjed.Na početku je komentirala nedavnu izjavu predsjednika Vlade, koji je komentirajući oporbenu inicijativu protiv novog zakona poručio da se oni time “nastoje izvući iz gliba i živog pijeska svog glasovanja za Putina i protiv Ukrajine.”

“Andrej Plenković laže. Ako je tko u glibu, onda je on u vlastitom glibu neistina i šupljih otpužbi na račun oporbi”, kazala je Orešković te podsjetila da njezina stranka uopće nije sudjelovala u tom glasovanju.“Ono što smatram da je doista glib jest situacija u kojoj se Hrvatska nalazi otkako je HDZ na vlasti”, dodala je.

Na pitanje dokle će taj premijerov diskurs o Putinu ići, Orešković je odgovorila da to nije njihov diskurs te da ga Plenković koristi jer je ostao bez argumenata.

“Prigovore na sadržaj i posljedice ovakvog zakona nije prva istaknula saborska oporba nego građanska inicijativa, ali i akademska zajednica”, ističe Dalija Orešković.

Kazala je i da Andrej Plenković ima očitu namjeru krađe i zadnjeg obiteljskog srebra koje je ostalo Hrvatskoj.

“Da to skratim, sad su došli i po plaže“, poručila je Orešković.

Navodi da je prava suština ovog zakona omogućiti zatvaranje plaža, kao i dati različitim komunalnim redarima diskrecijsku moć odlučivanja tko će što na određenoj plaži moći. Nadalje, navodi da će se ovime dati i stranim investitorima pravo da na koncesijama zasnivaju založno pravo.

“Cilj Andreja Plenkovića i ove Vlade je da ovlasti koje bi trebale biti u nadležnosti Sabora prenese u izvršnu vlast. To je izrada nacionalnih prostornih planova”, rekla je.

Osvrćući se na najavljeni prosvjed 2. veljače, istaknula je da je to prosvjed inicijative građana koji je oporba podržala.(N1)