Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD šalje Ukrajini 31 tenk Abrams

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u srijedu da će SAD isporučiti Ukrajini 31 tenk M1 Abrams u roku od nekoliko mjeseci, što je promjena koja je utjecala na njemačko slanje tenkova Ukrajini.
Američki predsjednik Joe Biden obratio se večeras javnosti vezano za Ukrajinu. Branka Slavica iz Washingtona izvijestila je za Dnevnik kako je predsjednik obavijestio javnost da Amerikanci šalju u Ukrajinu Abramse, kako ih je nazvao, najmoćnije tenkove na svijetu.

  • U dogovoru s Njemačkom i drugim NATO saveznicima, Amerika je donijela odluku o isporuci tenkova Abrams Ukrajini. Predsjednik Biden je prije obraćanja američkoj javnosti razgovarao s čelnicima Njemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije. Potom je Amerikancima objavio da SAD Ukrajini šalju 31 tenk Abrams, te će isto tako obučavati ukrajinske vojnike i održavati ovo naoružanje, rekla je.

Dodaje kako se vojni stručnjaci slažu da bi njemački i američki tenkovi mogli na terenu u Ukrajini donijeti do zaokreta.

  • Stručnjaci govore kako je to psihološka i vojna pomoć vojnicima na terenu. Biden je rekao kako je riječ o kompleksnom i skupom sustavu koji zahtijeva obuku. Procjenjuje se da će trebati između 4 i 8 mjeseci da ovi tenkovi budu isporučeni Ukrajini i zbog toga je Pentagon oklijevao davanju zelenog svjetla ovoj odluci, rekla je.

Ističe kako je sigurno da američki tenkovi neće stići u Ukrajinu do očekivane proljetne ofenzive, ali bi njemački tenkovi do tada mogli biti tamo te je stoga Biden zahvalio Njemačkoj, ali i svim državama koje sudjeluju u ovoj koaliciji potpore Ukrajini.

Kako je rekla, Biden je imao poruku i za Moskvu, te je kazao kako Rusija nije i neće uspjela razbiti jedinstvo saveznika te je istaknuo kako ima potporu američkog naroda, demokrata i republikanaca u svojim odlukama, ali isto tako da saveznici žele kraj ovog rata. (V.K./Dnevnik/HRT/Hina)