Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi sustav naplate cestarine mnoge će koštati posla. HAC za Danas.hr o tome što s radnicima

Implementacija novog sustava naplate cestarine procijenjena je na 65,9 milijuna eura i bit će u potpunosti financirana iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021 – 2026.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je stati na kraj kilometarskim kolonama i najavilo potpuno novi sustav naplate cestarina. Naplatne kućice i plaćanje gotovinom tako odlaze u povijest.

No, što je s radnicima? O svemu smo upitali Hrvatske autoceste (HAC).

” Što se tiče radnika na naplatnim postajama, jedan dio radnika otići će u mirovinu, jedan dio će otići kroz sustav poticajnih otpremnina, dok će jedan dio ostati na poslovima nadzora i kontrole i drugim pozadinskim poslovima”, rekli su.

Pojašnjavaju i kako se o novom sustavu kontinuirano komunicira od 2019. kada je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture javno predstavilo projekt novog sustava naplate cestarine u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Modernizacija i restrukturiranje cestovnog sektora u suradnji sa Svjetskom Bankom.
Novi sustav naplate bit će, ističu, kombinacija dvije suvremene i provjerene tehnologije. Naplata putem modernije verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i naplata putem automatskog sustava očitanja registarskih oznaka.
“U ovom trenutku nije moguće precizno navesti koliko će biti manji operativni troškovi, međutim uzimajući u obzir činjenicu da je današnji sustav uveden 2006. godine te da zahtijeva velika sredstva u održavanju, a da će novi sustav efikasno funkcionirati bez potrebe za većim nadogradnjama najmanje idućih 15 godina, već u segmentu održavanja odrazit će se veće uštede. Također, i kroz ostale troškove koji sad prate postojeći sustav naplate kao što su ručna naplata, provizije za kartično plaćanje, usluga prihvata gotovine, polučit će se određene uštede”, objašnjavaju.
Novi elektronički sustav naplate cestarine bit će u funkciji najranije krajem 2024. (danas.hr)