Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Većina smatra da zemlja ide u pogrešnom smjeru, ali HDZ je i dalje uvjerljivo prvi

Prema istraživanju Crobarometar Dnevnika Nove TV za siječanj 2023. godine, u javnosti su od kraja prosinca 2022. do sredine siječnja 2023. godine dominirale teme vezane uz uvođenje eura te rast cijena. Pred kraj razdoblja mjerenja napravljena je i nova rekonstrukcija Vlade u koju su ušla dva nova ministra.

Većina ispitanika i dalje je uvjerena kako zemlja ide u pogrešnom smjeru, čak 66 posto njih. Da je smjer dobar kaže 23 posto ispitanih dok 11 posto ne zna. Zanimljivo je da je ovo već četvrti mjesec zaredom u kojem se broj pesimista i skeptika smanjuje, a optimista povećava.

Podaci o podršci radu Vlade nisu baš sasvim jednaki – 63 posto ispitanih ne podržava rad Vlade, 28 posto podržava, 9 posto ne zna. No ovdje je osim postotaka zanimljiviji trend: Vlada nije uspjela ostvariti rast podrške četvrti mjesec za redom – krivulja je okrenula smjer – i nezadovoljnih radom Vlade u ovom je mjesecu za 4 postotna boda više nego u prosincu. Razloge vjerojatno ne treba tražiti dalje od rasta cijena zbog uvođenja eura i Vladinih poteza koje je – odnosno nije – povukla protiv svih lovaca u mutnom.

Slično je i sa očekivanjima od Vlade da riješi probleme ispitanika, nakon tri relativno dobra mjeseca za Vladu o ovom opet preokret trenda, sada 73 posto građana ne vjeruje da je Vlada kadra riješiti njihove probleme; 24 posto misli da jest, 3 posto ne zna. Percepcija monolitnosti vladajuće koalicije, je pak, neokrznuta. I dalje visokih 83 posto ispitanih vjeruje da će izdržati do kraja mandata.
Podrška radu Zorana Milanovića veća je nego podrška radu Vlade, ali i on je i dalje duboko u “negativnom”: njegovo djelovanje ne odobrava 52 posto ispitanih, 40 posto odobrava, 8 posto ne zna šta bi mislilo.

Među ispitanicima visok je postotak onih koji bi vjerojatno ili sigurno izašli na birališta – oko 71 posto. Sigurno ili vjerojatno ne bi njih 25 posto, 4 posto ne zna.

Među sigurnim i vjerojatnim biračima, HDZ je i dalje neprikosnoven – podrška je na 30 posto, i dalje vrlo visokih bez obzira na pad manji od jednog postotnog poena u odnosu na prethodni mjesec. Na drugom mjestu već treći mjesec za redom – neodlučni. Onih koji bi izašli na izbore ali ne znaju kome dati glas je 16,5 posto, također nešto manje nego u prosincu. Na trećem mjestu SDP koji također blago pada i sad je na 11,6%. Slijede Most s 8,7% i platforma Možemo sa 8 posto, i jedni i drugi u neznatnom porastu. Prag prelazi još Domovinski pokret sa 6,3 posto podrške.

Ispod praga ostaje HSS sa 2,3 posto podrške; HSU sa 2,2; IDS sa 2 posto podrške; Socijaldemokrati prvi put iznad 1 posto sa 1,5; slijede HNS sa 1,4%, suverenisti sa 1,3%, HSLS sa 1,2%, Stranka umirovljenika i Centar sa 1,1%.

Na ljestvici političara prema kojima ispitanici imaju pozitivan dojam Zoran Milanović je na prvom mjestu sa 46 posto, drugi Ivan Penava sa 44, treći Tomislav Tomašević sa 39, četvrti Božo Petrov sa 38 te peti Andrej Plenković sa 36 posto podrške.

Na istoj ovakvoj, samo s negativnim predznakom, na prvom je mjestu Milorad Pupovac sa 77 posto negativnih utisaka, drugi je Andrej Plenković sa 57 posto. Treće mjesto dijele Gordan Jandroković i Hrvoje Zekanović sa 56 posto, top pet zatvara Zlatko Hasanbegović sa 55 posto. (L.G., jutarnji.hr)