Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Idućeg tjedna bit će poznati rezultati izjašnjavanja liječnika o štrajku

Idućeg tjedna bit će poznati rezultati ankete provedene među liječnicima o pokretanju štrajka, prosvjeda ili neke druge vrste pritiska na zdravstvenu administraciju zbog neispunjenih obećanja ministra zdravstva Vilija Beroša.Anketu je u siječnju pokrenulo pet krovnih liječničkih udruga, a njome se gotovo 14 tisuća liječnika u javnom zdravstvu moglo izjasniti što su spremni poduzeti zbog neispunjenih ministrovih obećanja, poput onoga o usklađivanju platnih koeficijenata, povišica za specijalizante i dokidanja njihovih “robovlasničkih ugovora”.

Ponuđen je izbor između četiri vrste pritiska, a u igri su – štrajk, prosvjed, povlačenje suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno i kao četvrta opcija – kuvertiranje otkaza, rekao je Hini Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika koja je prošle jeseni organizirala veliki prosvjed pred Ministarstvom.

Zadnjih dana siječnja anketu je zajednički provelo pet krovnih liječničkih udruga – Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika.

Upiti su poslani svakom liječniku na osobnu elektroničku poštu, a prikupljanje je trajalo tjedan dana. U tijeku je analiza rezultata, a u HLS-u očekuju da bi rezultati mogli biti poznati u srijedu, nakon čega će se usuglašena stajališta prezentirati javnosti.Više na hrt.hr