Aktualno Gastro Magazin S vama kroz svaki dan

Minjoni

Iz Vanjinog Gorskog kotla danas izdvajamo recept za slasne minjone!

“Minjoni (mignoni) su kolačići koji porijeklo vuku iz francuske kuhinje. U prijevodu mignon znači malen, sladak i delikatan pa su ovo fine tortice za dva zalogaja. Moram priznati da me ovaj recept iznenadio jer ga nikako nisam očekivala u staroj goranskoj bilježnici, kuharici s početka 20. stoljeća. No kada bolje razmislim, kriju se tu mnogi recepti koji vuku svoje porijeklo iz stranih kuhinja jer je domaćica željela svojim gostima ponuditi popularne i moderne slastice. U originalnom receptu domaćica piše da se glaziraju čokoladom pomoću pera živine. Nisam koristila pero, ali biskvit sam radila točno po receptu i vjerujte, savršeni su. Okusom su puni čokolade i ruma i prava su poslastica za ljubitelje slatkiša.

Minjoni su u pravilu kvadratnog oblika, a mogu biti meki i suhi te slatki i slani. Vrlo su dekorativni i ukusni te će biti ukras svakog stola.

Ovi minjoni ne sadrže brašno, vrlo su meki i sočni pa su me baš oduševili. U njih ide rum pa ako ih radite za djecu, možete staviti samo aromu ruma ili rum šećer, a filu izraditi s mlijekom ili voćnim sokom. Možete ih praviti i uz neki dodatak pa sam u svojoj verziji dodala marcipan jer ga mi baš volimo. Umjesto marcipana se može staviti neki fini žele od voćnog soka (razmišljam o domaćem želeu od sirupa bazge) ili jednostavno, omiljena marmelada. Umjesto oraha, možete staviti bademe ili lješnjake, po ukusu. Od navedenih sastojaka sam dobila 19 kolačića, a biskvit sam pekla u velikom plehu od pećnice.” – napisala je Vanja.

Sastojci za minjone:
6 jaja
140 g maslaca
140 g šećera
140 g mljevenih oraha
140 g rastopljene čokolade (stavila sam gorku)

Za punjenje i ukrašavanje:
rum (2 žlice)
marcipan (ovo ne morate, a možete i neku marmeladu ili žele)
200 čokolade za glazuru (može tamna ili bijela)
malo ulja

Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Dodajte bjelanjcima malo soli i umutite čvrst snijeg. Omekšali maslac dobro izradite sa šećerom. Dodajte jedan po jedan žumanjak cijelo vrijeme miksajući. Smjesa mora biti pjenasta. Rastopljenu čokoladu malo prohladite da ne bude vruća i u tankom mlazu dodajite u smjesu uz miješanje. Umiješajte mljevene orahe. Pripremljenoj smjesi ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U pleh stavite masni papir i još malo ga namažite maslacem. Izlijte smjesu pa pecite nekih 25-30 min. Provjerite čačkalicom. Bit će mekano, ali nemojte prepeći. Ostavite da se potpuno ohladi.

Ohlađen biskvit režite modlicama. Koristila sam običan okrugli kalupić za kekse, možete i čašicom. Izrežite paran broj kolačića. Ostatak biskvita pomiješajte s rumom i dobro izradite vilicom. Tom kremom spajate po dva. Ja sam dodala u sredinu još i tanko razvaljani marcipan, a može se staviti i marmelada. Tako pripremljene kolačiće glazirate čokoladnom glazurom te ukrasite po želji.
Za glazuru na pari otopite čokoladu (možete raditi tamne i bijele minjone) uz dodatak malo ulja. Kolačić sam stavila na viljušku pa polijevala žlicom da ih čokolada sasvim obloži. Ostavite da se ohladi i stegne na rešetki ili na masnom papiru. Ukrase stavljajte na još meku glazuru. Dodatno se može ukrasiti bijelom ili tamnom čokoladom (suprotno od glazure da bude efektno).

Nadam se da ćete iskušati ovaj stari recept i da će vas oduševiti kao i mene. Dobar tek! (gorskikotao.com)