Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ovih dana stižu uvećane mirovine

Gotovo 500 tisuća umirovljenika ovaj mjesec dobit će uvećani iznos mirovine – i to tri posto minimalne i 10 posto obiteljske. Prvi put umirovljenici će moći primati i dio obiteljske mirovine preminulog bračnog druga. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje primio je već oko 50 tisuća zahtjeva, a isplata bi mogla početi u ožujku. Uz to stižu promjene i za korisnike mirovina po posebnim propisima.
Ovih dana na račune oko 500 tisuća umirovljenika trebale bi stići uvećane mirovine. Minimalne rastu za 3%, a obiteljske za 10%. Prvi put umirovljenici imaju pravo i na dio obiteljske mirovine preminulog supružnika.

  • Mogli su prije, 21 godinu kako mi je muž umro, pa mogli su to već prije napraviti za nas penzionere, je li tako, rekla je umirovljenica Ivka.

Na pitanje koliko će joj to pomoći, kazala je bar za kruh, mlijeko.

  • Pomoći će nešto, ali ništa posebno obzirom na cijene i troškove života, rekla je umirovljenica Ana.

Građani bi isplate dijela obiteljskih mirovina mogli očekivati već u ožujku.

  • Što se tiče broja zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine približavamo se brojci od skoro 50 tisuća zahtjeva, a ako se još tome pridodaju zahtjevi za obiteljsku mirovinu onda govorimo o od gotovo 70 tisuća zahtjeva, rekao je Ivan Serdar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Zahtjev za isplatu 27 posto obiteljske mirovine preminulog supružnika možete predati tijekom cijele godine. To možete učiniti u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, Hrvatskoj pošti i putem aplikacije e-građani.

  • Ukoliko se radi i podnositelju zahtjeva koji ima priznata oba prava – i pravo osobnu mirovinu i pravo na obiteljsku mirovinu,ta osoba podnosi samo zahtjev za isplatu dijela obiteljske mirovine i on taj zahtijev može podnijeti kroz cijelu godinu prava će mu biti priznata od prvog siječnja 2023. godine, kazao je Serdar.
  • Jedna nova ideja umirovljeničkih udruga je isplata i 13. mirovine koja u početku ne mora biti u iznosu jedne prosječne mirovine, ali s vremenom, kao primjerice u Mađarskoj, svake godine za četvrtinu bi se povećavala ta mirovina i tako bi se svakako smanjio jaz između mirovina i plaća, kazao je Ivan Knežević, glavni tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Novost je i ukidanje zakona o smanjenju mirovine iz 2010., što je važno za one koji se koriste mirovinama po posebnim propisima.

  • Planiramo to učiniti u dva koraka – prvog srpnja i prvog siječnja. Prvog srpnja bi smanjili s 10 posto na 5 posto i onda potpuno ukinuli u siječnju odnosno 1.1 2024., rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz ta povećanja, očekuje se i redovito usklađivanje mirovina prema inflaciji i plaćama za sve umirovljenike. (Anita Suknjov/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT)