Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija šalje spasilačke timove u Siriju i Tursku

Ruski spasioci odletjet će u Siriju i Tursku nakon što je u katastrofalnom potresu poginulo oko 2300 ljudi, a tisuće su ozlijeđene, objavio je Kremlj u ponedjeljak.
Predsjednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i turskim Tayyipom Erdoganom te izrazio sućut zbog smrti i razaranja u potresu magnitude 7,8 najtežem koji je u ovom stoljeću pogodio Tursku. Putin je i Turskoj i Siriji ponudio slanje spasilačkih timova.

  • Bašar al Asad sa zahvalnošću prihvaća ponudu i sljedećih sati spasioci ruskog ministarstva za hitne situacije odletjet će u Siriju, priopćio je Kremlj.
  • Turski predsjednik toplo je zahvalio Vladimiru Putinu na brzoj i iskrenoj reakciji te rekao da daje upute nadležnim vlastima u zemlji da prihvate pomoć ruskih spasilaca, rečeno je.

Rusija je rekla da ima spasilačke zrakoplove Iljušin-76 u pripravnosti za let u dvije zemlje. Ministar obrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama u Siriji da pomognu u naporima spašavanja. (Hina/HRT)