Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

DSV izabrao šefove četiri Županijska suda: Među njima je i Zvonko Vrban, poznat iz ‘afere Mamić‘

Vrban, Klein i Dubravka Šimić na novu dužnost stupaju od 1. ožujka, a Nives Nikolac od 22. ožujka 2023.

Državno sudbeno vijeće (DSV) u četvrtak je na iduće četiri godine izabralo predsjednike odnosno predsjednice županijskih sudova u Osijeku, Splitu, Šibeniku i Slavonskom Brodu.

I dok je Nives Nikolac ostala na čelu šibenskog, a Dubravka Šimić slavonskobrodskog Županijskog suda za predsjednike sudova u Osijeku i Splitu izabrani su kandidati koji su također obnašali te dužnosti, ali su s njih otišli jer nisu prošli reizbor.

Zvonko Vrban, novoimenovani predsjednik osječkog suda, tako prošle godine nije izabran na istu dužnost iako je bio jedini kandidat.

Bruni Kleinu istekao je mandat predsjednika Županijskog suda u Splitu nakon što je otkriveno da se tijekom pandemijske zabrane okupljanja 2021. s još nekim splitskim sucima i javnim osobama družio u konobi Željka Keruma. Za splitske županijske suce je zaključeno da time nisu prekršili etički kodeks, a u svibnju prošle godine predsjednik Vrhovnog suda je za vršiteljicu dužnosti predsjednika postavio sutkinju Tihanu Pivac.

Vrbanu je raniji mandat na čelu osječkog suda istekao 21. prosinca kada je predsjednik Vrhovnog suda postavio vršitelja dužnosti Miroslava Rožca.

Istovremeno osječki je sud izvijestio da je Vrhovni sud u povodu prijave protiv Vrbana odlučio ne pokrenuti stegovni postupak jer je utvrdio da u njegovom postupanju nije bilo zloupotrebe ovlasti kao predsjednika suda.

Taj je sud došao pod lupu javnosti sredinom 2021. nakon što su trojica uskočkih sudaca – Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, uhićeni zbog primanja mita od bivšeg šefa Dinama Zdravka Mamića kojemu su sudili. (Hina, jutarnji.hr)