Aktualno OG sada Ogulin

Tragovima Mire Vučetić, kraljice hrvatskog kuharstva

Velika većina nas je na svojim policama udomila  starog znanca svojih prabaka, baka i majki, Veliku knjigu kuharstva, a da ne zna da se autorica Mira Vučetić, kraljica hrvatskog kulinarstva, rodila u Ogulinu 13. studenog 1892. godine, kao druga kćer u obitelji njemačkog podrijetla od oca „kraljevskog inžinira“ Adolfa Seiferta i majke Darinke, rođene Dežman.

Nevjerojatan život ove snažne, odvažne, inovativne, pravedne i požrtvovne žene koja je živjela daleko ispred svog vremena potaknuo je Udrugu žena Ogulin i Pučko otvoreno učilište Ogulin na stvaranje novih programa i projekata.
Kako bi krenuli njenim tragovima Irena Vujasin, predsjednica i Mihaela Stipetić, zamjenica predsjednice Udruge žena Ogulin i Blanka Poljak Franjković, ravnateljica POU Ogulin, posjetile su  Jasminku Vučetić, suprugu jedinog unuka Mire Vučetić, koja danas živi u stanu na Gornjem gradu u Zagrebu, u kojemu je nekoliko desetljeća stvarala, kuhala i pisala ta velika učiteljica, osnivačica djevojačkih škola, dobitnica priznanja, autorica brojnih udžbenika, priručnika i kuharica, borac za ljudska prava i dostojanstvo siromašnih. U ugodnom razgovoru  Jasminka, jednako nevjerojatna, snažna i odvažna žena, iznijela je brojne detalje nevjerojatnog života Mire Vučetić i pokazala dijelove povijesti plemenite obitelji Vučetić.

Upravo ovaj posjet i razgovor postao je temelj za nove programe i projekte, a koji će uskoro biti pokrenuti.

Do tada neka svima nevjerojatni život i bar jedno od više od 70 djela Mire Vučetić budu polazište za učenje i inspiraciju. (foto:Udruga žena Ogulin)