Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU i Velika Britanija postigli sporazum o Sjevernoj Irskoj: ‘Okrećemo novu stranicu‘

Cilj sporazuma je smanjiti provjere robe na putu iz Britanije u Sj. Irsku i riješiti zabrinutost torijevaca oko uloge ECJ u nadgledanju

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU dogovorili su ‘‘Windsorski okvir‘‘ unutar sporazuma o Brexitu u ponedjeljak kako bi riješili probleme nastale zbog sjevernoirskog protokola. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je stigla u Windsor na završne razgovore s britanskim premijerom Rishijem Sunakom pozdravila je današnji dogovor kao ‘‘konačni” i ‘‘dugotrajno rješenje‘‘ za protokol Sjeverne Irske.

“Ovaj novi okvir omogućit će nam da započnemo novo poglavlje. Pruža dugotrajna rješenja za koja smo oboje uvjereni da će funkcionirati za sve ljude i tvrtke u Sjevernoj Irskoj. Rješenja koja izravno odgovaraju na zabrinutosti koje su iznijeli”, izjavila je na tiskovnoj konferenciji Von der Leyen.‘”Zajedno smo promijenili originalni protokol i danas najavljujemo novi okvir Windsor”, rekao je Sunak naglasivši prijateljstvo između EU i UK i ‘‘početak novog poglavlja‘‘.

Sunak je izjavio kako Windsorski okvir sporazuma označava prekretnicu za ljude Sjeverne Irske i čuva ravnotežu Sporazuma na Veliki petak.

Točke dogovora
Novi okvir ima za cilj smanjiti provjere robe koje se isporučuje iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku. Sunakov prethodnik Boris Johnson smatrao je da Velika Britanija ima pravo jednostrano nadjačati obveze iz sporazuma o Brexitu što je dovelo do prijetnje trgovinskog rata s Bruxellesom. Bruxelles je inzistirao na carinskim provjerama kako bi očuvao jedinstveno tržište, i zadržao meku granicu između dvije Irske – Republike Irske koja ostaje dio EU i Sjeverne Irske, pokrajine UK-a. Dogovor sa Sunakom napokon označava rješavanje nastalih napetosti u trgovinsko-diplomatskim odnosima. (K.Juničić, jutarnji.hr)