Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Naftna cijev u Ježevu pukla zbog korozije, nema novih izlijevanja, oglasila se i policija

U petak je nafta izbila u polju zbog čega se transport cjevovodom zaustavio. Na terenu i dalje traje sanacija onečišćenja, a prema najavama iz kompanije, sve bi moglo završiti za nekoliko dana
Nakon što je jučer u Ježevu kraj Zagreba nafta izbila iz polja i nakon što se utvrdilo da je pukla cijev INA-e, kompanija je danas objavila da se to dogodilo zbog korozije te su i danas ponovili da nema opasnosti za zdravlje ljudi.

“Nastavljamo sa sanacijom terena te puknuća cjevovoda koji spaja naftno polje Ježevo sa sabirnom stanicom. Na terenu su naše ekipe zadužene za ovakvu vrstu radova te užurbano rade na njihovom završetku. Novih izlijevanja nema, situacija je pod kontrolom i sanacija se odvija prema planu”, naveli su u priopćenju.

Prema preliminarnim rezultatima, uzrok izlijevanja je puknuće cjevovoda zbog korozije, navode iz INA-e.

“Cjevovod će se sanirati nakon čega će se ponovno pustiti proizvodnja s naftnog polja Ježevo. Sanacija zahvaćenog terena će potrajati dok on ne bude vraćen u prvobitno stanje, što bi moglo biti završeno u narednim danima. Opasnosti za zdravlje ljudi nema, a INA surađuje sa svim nadležnim institucijama te prilikom sanacije poštuje sve zakonske i okolišne propise koji se odnose na ovakve događaje”, stoji u njihovoj objavi u subotu.
O svemu se danas oglasila i policija te navode kako u incidentu nije bilo ozlijeđenih te da još nije utvrđena materijalna šteta.

“U petak je između 15 minuta poslije ponoći i 10:30 sati u Rugvici, Ježevo, na oranici iz, zasad, neutvrđenog razloga došlo do istjecanja smjese nafte i vode iz naftovoda trgovačkog društva. Dio smjese nafte i vode izlio se u oteretni kanal na kojem je postavljena zaštitna sabirna plutajuća brana”, navode iz zagrebačke policije. (K.D.Hrnjkaš, danas.hr)