Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Migrantski pakt Francuske i Britanije vrijedan 577 milijuna dolara

Velika Britanija platit će Francuskoj oko 480 milijuna funti (577 milijuna američkih dolara) u iduće tri godine kako bi pomogla u zaustavljanju vala migranata koji čamcima stižu u Britaniju.
Dogovor su objavili britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom samita posvećenog obnovi njihovih odnosa nakon višegodišnjeg sporenja u vezi brexita. To je bio prvi samit dviju zemalja, stalnih članica Vijeća sigurnosti i nuklearnih sila, u pet godina.

Po dogovoru, Britanija će pomoći financirati pritvorne centre u Francuskoj. Dvije zemlje dogovorile su i da će poslati dužnosnike svojih agencija za suzbijanje kriminala u zemlje na rutama koje često koriste krijumčari ljudima. Novac će biti isplaćen u fazama, a Francuzi će također dati znatno više novca, rekli su.
Sunak je u Pariz doputovao s nekoliko ministara, a dvije zemlje nastoje popraviti bilateralne veze koje su pretrpjele štetu nakon britanskog izlaska iz Europske unije.

Ruska invazija na Ukrajinu ojačala britansko-francuske veze

Uoči sastanka, Sunakov ured priopćio je da će Britanija i Francuska koordinirati usporuku oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih vojnika. Razgovarat će i o uspostavi trajne europske pomorske prisutnosti u Indo-Pacifiku i o razvoju visokopreciznog oružja nove generacije za jačanje kapaciteta NATO-a.

  • Budući da se suočavamo s novim prijetnjama bez presedana, životno je važno da učvrstimo strukture našeg saveza kako bismo mogli odgovoriti na izazove u budućnosti. To je ono što ćemo učiniti na britansko-francuskom summitu, rekao je Sunak u priopćenju.

Britanija je objavila da će sljedeće godine biti domaćin sastanka Europske političke zajednice – grupacije koju je predložio Macron u svrhu produbljivanja europske suradnje nakon ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana.

Sunak je također rekao da se želi uhvatiti u koštac s “pošastima ilegalne migracije” dok nastoji ići dalje s Francuskom u zaustavljanju malih čamaca koji stižu na južne obale Engleske preko La Manchea.

U studenome su Britanija i Francuska potpisale sporazum vrijedan 72,2 milijuna eura kako bi se pojačali napori da se zaustave ilegalni migranti koji odlaze na opasno putovanje, a ovaj tjedan Britanija je predstavila novi zakon za rješavanje tog pitanja.

  • Svakako odlazimo tamo s ambicijom da se dogovorimo ići dalje u zaustavljanju čamaca koji poduzimaju te opasne prelaske, rekao je Sunakov glasnogovornik uoči putovanja. Što se tiče energetske sigurnosti, Sunak i Macron razgovarat će o tome kako osigurati pouzdanije i jeftinije izvore energije. ( HRT/Hina/Reuters)