Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Finska očekuje podršku Turske za članstvo u NATO-u

Finska vlada očekuje dobre vijesti od posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u petak kada je riječ o kandidaturi Helsinkija za članstvo u NATO-u.

Finski predsjednik Sauli Niinisto izjavio je u četvrtak kako očekuje da će Turska odobriti pristupanje njegove zemlje tom vojnom savezu nakon što on održi razgovore s turskim čelnikom koji je u posjetu.

Ako se to dogodi, to bi značilo da je Finskoj praktički otvoren put da postane članica NATO-a prije svog nordijskog partnera Švedske.

Finski parlament mogao bi ratificirati članstvo prije izbora u Turskoj 14. svibnja.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prije otprilike 10 mjeseci. Do danas je 28 od 30 članica NATO-a ratificiralo svoje pristupne protokole. Samo Mađarska i Turska to još nisu učinile.

Očekuje se da će Mađarska uskoro dati svoje odobrenje. No, Ankara je do sada blokirala pristupanje pozivajući se na nedovoljnu borbu protiv “terorističkih organizacija” u zemljama kandidatkinjama za članstvo. Međutim, smatra se da su ove pritužbe uglavnom usmjerene protiv Švedske.

Erdogan je u srijedu u Ankari izjavio da će Turska “održati obećanje koje je dala” u vezi s ulaskom Finske u NATO. (hrt)