Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Možemo! izabrali vodstvo i zakoračili u drugu fazu političkog života: Tomašević je upravo dobio novu ulogu…

U Hrvatskoj je Možemo! prva politička stranka koja ima dva predsjednik

Izbornom skupštinom na kojoj su saborska zastupnica Sandra Benčić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izabrani za nove koordinatore Možemo! zeleno-lijeva politička opcija zakoračila je u novu fazu političkog života. Izbornom skupštinom koja se u subotu održala u Zagrebu Možemo! je završio proces okupljanja svih zelenih političkih opcija koje su sada pod kapom jedne političke stranke i najavio start u superizbornu 2024. godinu, u kojoj ćemo birati novi saziv Hrvatskog sabora i zastupnike u Europskom parlamentu.
U zapadnoj Europi to nije rijetkost, no u Hrvatskoj je Možemo! prva politička stranka koja ima dva predsjednika (koordinatori su, de facto, šefovi stranke), a Tomaševićevo preuzimanje te uloge znači njegov ulazak u kampanju za izbore koji kucaju na vrata. Od subote Tomašević više nije samo gradonačelnik Zagreba, koji nastoji ostvariti što kvalitetniju suradnju s Vladom ne bi li time pridonio bržem i boljem rješavanju nagomilanih problema u glavnom gradu, nego preuzima ulogu lijevog oporbenog lidera koji će se na širem spektru tema konfrontirati s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Do sada se Tomašević držao isključivo vođenja grada, a s vladajućima se uime Možemo! u pravilu konfrontirala Sandra Benčić.

‘Srušit ćemo HDZ s vlasti‘
Uoči zatvorenog dijela Skupštine, Sandra Benčić je poručila da je Možemo, od svog nastanka 2019. do danas, postalo treća politička snaga u Hrvatskoj,

“Snaga za koju se zna da nije pitanje hoće li doći na vlast, nego kada će preuzeti upravljanje čitavom zemljom”, istaknula je u govoru.
“Svaka generacija ima svoje zadatke. Zadatak naše generacije nije samo suzbiti korupciju, to je nužno i to radimo. Naš zadatak nije samo maknuti HDZ vlasti, to je nužno i to ćemo napraviti. No, naš zadatak je dugoročniji, moramo provesti viziju pravednog i održivog društva, teme zelene ljevice staviti u središte društvenog i političkog interesa”, rekao je okupljenima. (I.Toma, jutarnji.hr)