Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinci na promociji knjige akademika Josipa Božičevića “U labirintu života”

Sinoć je u Zagrebu održana promocija knjige akademika Josipa Božičevića “U labirintu života”.

U ovom poližanrovskom djelu autor tekstom rekonstruira svoj život, život čovjeka u potrazi za svrhom svog hoda ovim svijetom i prevladavanju nedaća. U formi memoara, autobiografije i eseja, Božičević pripovjednim načinom opisuje povijesna zbivanja od 1918. do 2020. i osobne uspomene i ukazuje čitatelju kako je teško reći istinu, jer svaki osobni napor da se opiše svoje ja, ne može biti više od pokušaja. Saga o životnom uspjehu autora je i kronika koja može biti uzor za živote modernih čitatelja jer sadrži u sebi etičku poruku. Jedan velik dio u knjizi posvećen je i ogulinskom kraju.

U promociji su sudjelovali Franjo Gregurić, predsjednik Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.), Slobodan Kaštela, tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (do 2012.), gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, urednica Zorka Jekić  i akademikova dugogodišnja poslovna suradnica i životna družica Sanja Steiner.
Ovom prigodom gradonačelnik Dalibor Domitrović govorio je, među ostalim, o velikoj ulozi akademika Božičevića na očuvanju mira na našim prostorima tijekom Domovinskog rata. Osvrnuo se i na njegovo djetinjstvo, koje ga, unatoč siromaštvu, nije spriječilo da se obrazuje i postane akademikom.

O značaju akademika Božičevića, kao ministra prometa i veza, govorio je Franjo Gregurić.

Tekstove je čitao Dragan Despot, nacionalni prvak Drame HNK u Zagrebu.

Osim gradonačelnika Domitrovića, na promociji su bili i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman, predstavnici Matice hrvatske ogranka Ogulin, general – pukovnik Mate Pađen, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Blanka Poljak Franjković, predsjednik Čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić, te još nekolicina naših sugrađana.