Aktualno Gastro Magazin

Kuglice od mrkve i rogača

Iz Vanjinog Gorskog kotla danas izdvajamo recept za kuglice od mrkve i rogača!

“Isprobavanje recepata iz starih, obiteljskih bilježnica svog supruga mi je postao spasonosni odmak od nekih teških tema koje nas okružuju. Sam pogled na požutjele stranice i krasopisom ispisane retke mi djeluje terapeutski. Odvede me u maštanje o ljudima tog doba, kako se živjelo, jelo, stvaralo za neku budućnost koju mi sada živimo, a ovaj recept za kuglice od mrkve me podsjetio i na moju baku koja je često pripremala sličan slatkiš, samo bez dodatka rogača. Sjećam se mirisa i okusa tih kuglice te njenog smijeha kada je govorila kako nevoljko jedemo povrće, osim u kolačima. U staroj bilježnici postoji i takav recept za kuglice od mrkve, no baš zbog rogača sam odlučila najprije isprobati ovaj jer mi je spoj rogača, mrkve i začina poput cimeta djelovao obećavajuće. I nisam pogriješila jer ako volite rogač, oduševit će vas okus ovih kuglica. Ovaj starinski slatkiš je i veganski jer ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, kao ni brašno pa je pogodan za osobe osjetljive na gluten. Sama priprema je jednostavna i nemojte se uplašiti karameliziranog šećera, a taj okus karamele se predivno sljubio s mrkvom i rogačem. Količina sastojaka je dovoljna za izradu nekih 15 kuglica pa ako trebate više, svakako povećajte sastojke.

U originalnom zapisu je rogač naveden pod nazivom “rožički”, a od začina su navedeni vanilija, klinčići, cimet i limun. Ja sam dodala vaniliju, narančin sok i koricu te cimet, što mi se izvrsno slaže s okusom mrkve. Vi možete prilagoditi vlastitom ukusu pa se poigrajte začinima. Također, piše da se mrkva nariba i još dodatno samelje na mašini za mljevenje mesa, a ja sam koristila električnu sjeckalicu. Samo pripazite da su komadići podjednako sitni i da nema krupnijih dijelova (kao što se meni dogodilo) jer neće ravnomjerno omekšati.” – uvodno piše Vanja u svojoj objavi na svom gastro blogu Gorski kotao.

Sastojci za kuglice od mrkve i rogača (za 15 kuglica):
250 g oguljene, očišćene i naribane mrkve
100 g kristal šećera
2 velike žlice vode
2 velike žlice mljevenog rogača (po potrebi može još 1 žlica)
komadić vanilije (dio crne mahune)
1 neprskana naranča (koristila sam sok i koricu)
na vrh žličice cimeta
kristal šećer za valjanje kuglice

Priprema:
Najprije pripremite mrkvu, operite, ogulite i očistite pa usitnite ribežom ili sjeckalicom. Neka bude baš jako usitnjena kao na sitnom ribežu. Pripremite karamelu. U posudu za kuhanje stavite šećer i dvije žlice vode pa lagano zagrijavajte. Smjesa će početi kuhati, a na koncu će se šećer otopiti i počet će karamelizacija. Ostavite da se karamelizira dok ne bude svijetlo smeđe boje (nije potrebno miješati, samo lagano protresite posudu). Ukoliko volite jači okus karamele, neka još malo potamni.

U karamelu dodajte usitnjenu mrkvu i viljuškom miješajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša i ne skuha se. Za ovo će vam trebati nekih 15 min povremenog miješanja. U ovoj fazi sam dodavala po malo narančinog soka jer nisam željela da ostane suho, a stavila sam i komadić vanilije da pusti aromu (kasnije ga izvadite).

Kada je mrkva omekšala, dodajte rogač i još malo promiješajte na vatri da se sljubi. Ukoliko je smjesa još rijetka, slobodno dodajte još rogača. Dodajte koricu naranče i cimet pa ostavite da se sve skupa ohladi.
Kada se malo ohladilo, vlažnim rukama radite kuglice koje valjajte u kristal šećer i slažite na pladanj. Gotove kuglice ostavite par sati na zraku da se potpuno ohlade i osuše. Spremite ih u prikladnu posudu i čuvajte na hladnom mjestu do posluživanja. Dobar tek! (gorskikotao.com)