Aktualno OG sada Ogulin

Radionice biblioterapije

U četvrtak 23. ožujka 2023. u 17 i 30 sati u prostoru male dvorane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin započinju s tematskim slijedom Radionica biblioterapije koji će se sastojati od 10 radionica (20 školskih sati: predavanja – 10 sati; biblioterapijski praktikum – 10 sati. Predavanja obuhvaćaju teorijske postavke biblioterapije, a biblioterapijski praktikum obuhvaća savladavanje metode biblioterapijske interpretacije književnoga teksta.
Cilj je slijeda Radionica biblioterapije obučiti knjižničare, školske nastavnike, odgojitelje te sve zainteresirane osnovama primjene biblioterapije kao socioterapijske metode grupnoga rada na tekstu, a koji se temelji na metodi MED ciklusa, odnosno na pozornome čitanju i biblioterapijskoj interpretaciji na način kako se to čini u kognitivnoj psihoterapiji.


Ishodi učenja radionica obuhvaćaju specifična znanja, vještine i alate potrebne za etičnu biblioterapijsku interpretaciju književnoga teksta.
Svaki polaznik radionica biblioterapije dobiva udžbenik i radnu skriptu. Nakon 10 odslušanih radionica sudionici će dobiti potvrdu da su nazočili na 10 radionica u trajanju od 20 školskih sati.


Tematski slijed radionica sastoji se od 10 radionica u trajanju od 90 minuta, a svaka radionica predstavlja jedno tematsko područje koje će se teorijski predstaviti te provježbati u praktičnome dijelu:
Osnove biblioterapije
Etička načela vođenja biblioterapijske radionice
Osnovni alati biblioterapijske interpretacije književnoga teksta
Tehnike relaksacije prije čitanja
Tehnika pozornoga čitanja
Kognitivna interpretacija pročitanoga teksta
Uporaba MED ciklusa kao biblioterapijske metode interpretacije
Način i uvjeti etičnoga odabira biblioterapijskoga teksta
Osnove kognitivne psihoterapije
Završna provjera stečenih znanja i vještina.
Besplatne Radionice biblioterapije u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin četvrtkom vodit će profesor i dugogodišnji biblioterapeut praktičar Davor Piskač, a projekt je sufinanciran sredstvima Karlovačke županije, Grada Ogulina i Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin.
Svoje sudjelovanje možete prijaviti već danas.