Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sjeverna Koreja testirala novi podvodni dron s nuklearnim oružjem

Sjeverna Koreja testirala je novi podvodni napadački dron koji može nositi nuklearno oružje, objavili su u petak državni mediji, a čelnik Kim Jong Un upozorio je da zajedničke južnokorejske i američke vježbe moraju prestati.
Za vrijeme pokusa, novi sjevernokorejski dron krstario je pod vodom na dubini 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao nenuklearni teret u vodama blizu sjevernokorejske istočne obale u četvrtak, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Analitičari kažu da Sjeverna Koreja pokazuje sve raznolikije nuklearne prijetnje Washingtonu i Seulu, premda su skeptični je li podvodno vozilo spremno za upotrebu.

Sjeverna Koreja namjerava signalizirati “Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji da bi u ratu Pjongjang na raspolaganju imao veliki broj potencijalnih sredstava za detoniranje nuklearnog oružja o kojima bi saveznici morali brinuti, rekao je Ankit Panda, viši suradnik u američkoj Zakladi za međunarodni mir Carnegie.

  • Bilo bi tu podzemnih silosa, vagona, podmornica i cestovnih mobilnih lansera projektila. A sada i podvodni torpedo, rekao je.

U ponedjeljak je izolirana zemlja lansirala projektil kratkog dometa iz podzemnog silosa, što je odstupanje od uobičajenih metoda.

Nazvan “Haeil” ili tsunami, novi sustav podvodnih bespilotnih plovila namijenjen je tajnim napadima u neprijateljskim vodama i uništavanju mornaričkih udarnih skupina i glavnih operativnih luka stvaranjem velikog radioaktivnog vala kroz podvodnu eksploziju, navodi KCNA.

Nazvan “Haeil” ili tsunami, novi sustav podvodnih bespilotnih plovila namijenjen je tajnim napadima u neprijateljskim vodama i uništavanju mornaričkih udarnih skupina i glavnih operativnih luka stvaranjem velikog radioaktivnog vala kroz podvodnu eksploziju, navodi KCNA. (

Nazvan “Haeil” ili tsunami, novi sustav podvodnih bespilotnih plovila namijenjen je tajnim napadima u neprijateljskim vodama i uništavanju mornaričkih udarnih skupina i glavnih operativnih luka stvaranjem velikog radioaktivnog vala kroz podvodnu eksploziju, navodi KCNA. (HRT/V.G./Hina)