Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski vojni brodovi iznenada u Tihom oceanu, podignuta borbena spremnost: ‘To je dio dogovora!‘

Osim što Putin šalje poruku Xiju da je uz njega, to je i poruka ‘kolektivnom Zapadu‘, ali i konkretno Japanu

Unatoč tome što vodi iscrpljujući rat u Ukrajini i nalazi se u sve većoj međunarodnoj izolaciji, Rusija želi pokazati i potvrditi da u njenim venama još uvijek teče “krv velesile” te da je važan čimbenik na globalnoj sceni i može biti prisutna i dio svih drugih kriznih žarišta u svijetu. Stoga je podigla borbenu spremnost svoje Tihooceanske flote na najviši novo te počela višednevne vojne vježbe.

Razlog ruskog šepurenja u toj važnoj regiji je sve veća napetost vezana uz krizu oko Tajvana, ali neizravno i zbog problema koje ima na bojištu u Ukrajini. Rusija, smatraju analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (Institute for the study of war; ISW), time želi privući pažnju Kine i vezati je više uz sebe te pokazati da se i na tom području na nju mora računati. Moskva želi demonstrirati vojnu, ali i političku moć u toj regiji te pokazati Kini da je spremna i sposobna biti uz nju, pogotovo zato što je tihooceanski bazen područje ne kojem se Kina želi pozicionirati kao glavni igrač.

Ruski vojni analitičar, pukovnik u mirovini Anatolij Matvijčuk, za Moskovski komsomolac (MK) kaže da je to ujedno provjera reakcije SAD-a na tom području, ali je uvjeren da manevri nisu bili neočekivani.

  • Kina provodi svoje vježbe blizu Tajvana i ne isključujem mogućnost da su ove ruske vježbe usuglašene s Kinom – kaže pukovnik Matvijčuk.
    No, osim što Vladimir Putin šalje poruku Xi Jinpingu da je uz njega (konačno, Putin više i nema puno izbora i sve je ovisniji o Kini), podizanje Tihooceanske flote je i poruka “kolektivnom Zapadu”, ali konkretno Japanu. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao je kako su vježbe “preventivna mjera” i utvrđivanje spremnosti ruskih oružanih snaga da se suprotstave “iznenadnoj invaziji”. Manevri se odvijaju u neposrednoj blizini Japana, a ruska flota, uz dio zračno-svemirskih snaga, uvježbava, kako je kazao šef ruskog Generalštaba general Valerij Gerasimov, “obranu od agresije na pomorskom pravcu”. (V.Vurušić, jutarnji.hr)