Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘To nije 513, nego 380 eura više‘: Suci nezadovoljni povišicama i nakon novog prijedloga Ministarstva

U novom prijedlogu Ministarstvo ‘diže ponudu‘, ndi više osnovice, ali i naknade za prijevoz, regres i božićnice

Na sastanku Radne skupine, održanom u utorak, za izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, svim sucima, dakle ne samo prvostupanjskim, Ministarstvo nudi povećanje osnovice od 8 posto – jednako kao i u ranijem, povučenom prijedlogu.

Suci, podsjetimo, traže povećanje osnovice za 20 posto. Svim sucima Ministarstvo ovaj put nudi naknadu za prijevoz u mjestu stanovanja, regres i božićnice, što im u prvom prijedlogu nije nudila. Suci, naime, dobivaju golu plaću i po sadašnjem zakonu nemaju pravo navedene naknade, osim na dodatak na staž.

Sucima prvog stupnja, koji su bitku za plaće i otpočeli, Ministarstvo ovaj put daje nešto bolji prijedlog od onog u povučenom – sa sadašnjih 3,54 koeficijent bi im rastao na 4,21. Ministarstvo u priopćenju odaslanom nakon sastanka Radne skupine tvrdi da bi sucima prvog stupnja plaće narasle “više od 26 posto” u odnosu na sadašnje.

U povučenom prijedlogu, podsjetimo, prvostupanjskim sucima Ministarstvo je nudilo povećanje od 22 do 24 posto, ovisno o prirezu kojeg plaćaju u gradu u kojem žive. Sve navedeno odnosi se i na općinske državne odvjetnike i njihove zamjenike. Ministarstvo je sucima odredilo rok do petka da se očituju o najnovijem prijedlogu, nakon čega će Radna skupina nastaviti s radom na cjelovitom uređenju sustava plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. (S.Lukić, jutarnji.hr)