Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Malenica pozvao suce da nastave raditi, najavio povećanje njihovih plaća za osam posto: ‘To je oko 513 eura‘

Malenica je rekao da bi najkasnije sutra trebale biti objavljene interventne izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade osampostotno povećanje plaće za prosječnu kategoriju suca ili pravosudnog dužnosnika, što iznosi 513 eura, te je pozvao suce da nastave raditi i razgovarati o plaćama.

Malenica je rekao da bi danas ili najkasnije sutra trebale biti objavljene interventne izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje obuhvaćaju osampostotno povećanje osnovice, povećanje koeficijenta sucima i pravosudnim dužnosnicima sa 3,54 na 4,21 te uvođenju određenih materijalnih prava.

‘‘To za prosječnu kategoriju suca ili pravosudnog dužnosnika predstavlja povećanje plaće od otprilike 513 eura‘‘, precizirao je.

Upitan kada bi tzv. bijeli štrajk sudaca mogao biti okončan, Malenica je istaknuo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave ponudilo cjelovito rješenje te kako ne dvoje da do promjena treba doći.
‘‘Prvi korak je sada, a drugi korak bi trebao biti do kraja godine. Dakle, indeksacija, stupnjevanje i materijalna prava. To je jedna šira slika, a koju tražimo i apeliramo prema Udruzi hrvatskih sudaca‘‘, dodao je pozvavši suce da nastave s radom te da se nastavi razgovarati.
Malenica se osvrnuo i na informacije da je zbog neovlaštenog fotografiranja prijavljena osoba koja je fotografirala dvije pacijentice sisačke bolnice kako leže u istom krevetu.

Rekao je kako nije upoznat s tom prijavom te da treba vidjeti može li se ta osoba tretirati kroz Zakon o prijavi nepravilnosti, ali je istaknuo da Državno odvjetništvo može takvu prijavu odbaciti.

‘‘Moglo se prijaviti i na drugačiji način. U ovom trenutku mi je teško reći da se ovaj slučaj fotografiranja mogao podvesti pod neovlašteno fotografiranje‘‘, kazao je.

Upitan kakva se slika šalje ukoliko se prijavljuje osoba koja ukazuje na nepravilnosti, Malenica je odgovorio da je cilj Zakona o prijaviteljima nepravilnosti zaštititi prijavitelja nepravilnosti.

‘‘Očekuje se da Zakon ponudi sve mehanizme zaštite za takvu osobu. Teško mi je reći što će Državno odvjetništvo napraviti u konkretnom slučaju, ali ispred Ministarstva mogu reći da smo visoko podignuli ljestvicu zaštite prijavitelja nepravilnosti‘‘, rekao je. (Hina, jutarnji.hr)