Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Povjerenik za susjedstvo i proširenje EU: ‘Neće biti popuštanja Bosni i Hercegovini, a ni drugima‘

“Imat ćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definirane zadaće i prioritete”, dodao je mađarski dužnosnik

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Europske unije Olivér Várhelyi izjavio je u srijedu u Sarajevu kako neće biti popuštanja Bosni i Hercegovini ni drugim zemljama kandidatima za članstvo u EU pozdravljajući planove vlasti BiH da ubrzaju reforme i ispune potrebne uvjete.

Zajedno s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, europski povjerenik Várhelyi sudjelovao je na prvom političkom forumu na visokoj razini između BiH i Europske unije, kojega su činili vodeći ljudi s državne, entitetske i županijske razine vlasti, na kojemu se govorilo o ulozi pojedinih razina vlasti te dinamici potrebnih reformi.

“Poruka koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja, već se rezultati moraju ostvariti”, rekao je Várhelyi na konferenciji za novinare.

Izrazio je zadovoljstvo što Vijeće ministara BiH predvođeno Borjanom Krišto već donosi rezultate, te izrazio očekivanje da će se ubrzati reforme sukladno nadležnosti pojedinih razina vlasti.
“Imat ćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definirane zadaće i prioritete”, dodao je mađarski dužnosnik, povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje.
“Nakon što su vlasti uspostavljene na svim razinama, Bosna i Hercegovina sada treba iskoristiti prednosti kandidacijskog statusa za članstvo u EU i krenuti k ispunjavanju preduvjeta za otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće”, rekao je visoki predstavnik Shmidt.

Bosna i Hercegovina je sredinom prosinca prošle godine dobila kandidacijski status za članstvo. Da bi započela pregovore po poglavljima, BiH mora provesti 14 reformskih prioriteta koje je ranije postavila Europska komisija, među kojima je i izmjena izbornog zakonodavstva te ograničena izmjena Ustava BiH, koji je sastavni dio Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma za tu zemlju. (Hina, jutarnji.hr)