Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Unutarnji nadzor u KB Sveti Duh utvrdio propuste: Šef patologije i pomoćnik obducenta dobili izvanredni otkaz!

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh zgrožena je javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice, stoji u priopćenju

Nakon što su mediji objavili šokantne snimke iz bolnice Sveti Duh, na kojima se vidi kako su tijela preminulih pacijenata ostavljena na podu patologije, obavljen je unutarnji nadzor u bolnici te je utvrđeno da je bilo propusta, a pročelnik Zavoda za patologiju je razriješen dužnosti, kao i pomoćnik obducenta.

Ravnateljica KB Sveti Duh je o ovom slučaju poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

  • Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh, zgrožena javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenula je proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u.

Istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor Bolnice ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba – pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se „Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije“ poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća „znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod“.
Na tragu nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali, a o čemu Uprava KBSD nije imala saznanja, Ravnateljica Kliničke bolnice „Sveti Duh“, prof.dr.sc. Ana-Maria Šimundić je donijela Odluku o razrješenju Pročelnika Zavoda s dužnosti te Odluku o pokretanju procedure izvanrednog otkaza ugovora o radu za Pročelnika Zavoda i pomoćnika obducenta. Odluka će se provesti poštujući proceduru koju propisuju Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Pravilniku o radu bolnice.

U ime bolnice i svih njenih djelatnika, Uprava KBSD se ispričava obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno. Uprava KBSD je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo, stoji u priopćenju ravnateljice bolnice. (L.G., jutarnji.hr)