Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Održan Hod za život, Tomašević odgovorio na prozivke Markić

U Zagrebu je održan Hod za život pod sloganom “Ne zaustavljaj otkucaje moga srca, samo daj mi ljubav”. Prema procjeni organizatora, nekoliko tisuća ljudi u povorci je hodalo od HNK do Ribnjaka, gdje je priređen program. Hod za život održan je i u Vinkovcima.

Na jednom dijelu povorku su u Zagrebu pokušale zaustaviti protuprosvjednice, no interventna ih je policija sklonila s trase.Izvršna direktorica udruge “U ime obitelji” Željka Markić uoči početka Hoda prozvala je zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog toga što organizatorima Hoda za život drugu godinu zaredom nije odobren zahtjev da na gradskim trgovima postave svoje zastave.

– Bitno nam je da mi kao građani imamo pravo u ovom gradu sudjelovati u manifestacijama kao i svi drugi. Želimo da Hrvatska postane društvo koje će poštivati život, majke očeve obitelji. Mi smo ovdje u ime svih žena. Sve žene se prvo trebaju roditi, a onda se boriti za ljudska prava. Što je sa svim onim ženama koje se ne uspiju roditi? Stalo nam je do svih žena i nadam se da će nas i one druge čuti te promijeniti svoje mišljenje, kazala je.

U izjavi za HRT poručila je kako je Hod za život uspio te kako se nada da će njihove poruke uspjeti doći do svih. Na prozivke Željke Markić zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je priopćenjem putem svoje glasnogovornice.

Gradonačelnik se duboko protivi zabrani pobačaja koji je cilj Hoda za život, a to se jasno vidi i u izbornom programu na temelju kojeg je gradonačelnik dobio glasove gotovo 200.000 građana Zagreba i na temelju kojeg je nakon 7 godina ponovno omogućen pobačaj na zahtjev žene u gradskoj bolnici KB Sveti Duh. Pravo na prosvjed i sloboda govora organizatorima Hoda za život nisu prekršeni što je jasno i iz činjenice da je skup danas održan. Sloboda govora nije postavljanje zastava različitih manifestacija na gradske jarbola već se tamo mogu postaviti isključivo zastave skupova kojima je grad suorganizator i koje podržava demokratski izabrana gradska vlast te koje su u skladu s važećim gradskim strategijama, navodi se u odgovoru Tomaševića.

Na jednom dijelu povorku su u Zagrebu pokušale zaustaviti protuprosvjednice, koje su netom prije dolaska kolone na Trg bana Jelačića sjele na cestu. Radi se o aktivisticama koje smatraju kako žena nije samo stroj za rađanje. No interventna ih je policija sklonila s trase. (hrt)