Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Val prosvjeda u Srbiji, Vučić zove na ‘najveći skup ikad’

Petodnevni prosvjedi poljoprivrednika u Srbiji završili su u subotu navečer povlačenjem traktora i mehanizacije s cesta poslije kompromisnog dogovora s vladom, a suočen s valom prosvjeda u zemlji, predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je pristaše na “najveći skup u Srbiji ikad”.Najmanje sedam udruga ratara, stočara, voćara i njihovih pristaša pet dana je traktorima i poljoprivrednim strojevima blokiralo ceste diljem Srbije nakon prethodno neuspjelog pokušaja da s premijerkom Anom Brnabić i resornim ministarstvima dogovore potporu vlade.

Zahtijevali su zaštitu domaće proizvodnje i “samo ono što svi proizvođači u ostalim državama u okružju, regiji i EU-u imaju već 20 godina” – poticaje od 300 eura po hektaru obradive površine, plavi dizel bez državnih pristojbi za poljoprivredu te premiju od 17 centi po litri mlijeka. Traže i da im vlada osigura cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje kao na burzama u Budimpešti i Parizu. Ustupke koje su dobili smatraju djelomično zadovoljavajućim.

Vlada je prihvatila obvezu doplate subvencija po hektaru obradive zemlje, prepolovila naknadu za odvodnjavanje i od 1. siječnja 2024. pristala uvrstiti u agrarni proračun plavi dizel za poljoprivrednike. Kompromis je postignut nakon što su prosvjednici zaprijetili da će traktorima doći u Beograd, što je bio dodatan pritisak na vlast s obzirom na to da su u posljednja dva tjedna održana tri prosvjeda “Srbija protiv nasilja”. (hrt.hr)