Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Jesu li Amerikanci upravo srušili svijet?

Na Wall Streetu nastavio se pad cijene dionica, trend se prelio na azijska tržišta, a dogovora o dugu još nema

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer nema napretka u pregovorima demokrata i republikanaca o povećanju državnog zaduživanja. Očekivano, trend se prelio na azijska tržišta gdje su u četvrtak, prenosi Reuters, cijene dionica pale zaronivši na najniže razine u dva mjeseca jer se ulagači povlače iz rizičnijih investicija, s obzirom na to da nema pomaka u pregovorima u Washingtonu.

“Još početkom tjedna ulagači su bili optimistični i očekivali dogovor o zaduživanju. Kako se bližimo krajnjem roku od 1. lipnja, sve su oprezniji”, objašnjava Angelo Kourkafas iz tvrtke Edward Jones. Agencija Fitch poručila je u srijedu da je stavila SAD na promatranje zbog mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga s obzirom na moguće poremećaje u financiranju saveznih službi.

Plaće i mirovine
Pregovarači američkog predsjednika Joe Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kevina McCarthyja u srijedu su se opet sastali u Bijeloj kući kako bi pokušali zaključiti sporazum o podizanju granice američkog duga u iznosu od 31,4 bilijuna dolara i izbjeći situaciju u kojoj vlada ne bi mogla ispunjavati ugovorne obveze kad je riječ o plaćama, mirovinama ili naknadama svojim vjerovnicima.

Nije pomoglo ni što je Biden skratio boravak u Aziji i nije otišao u posjet Papui Novoj Gvineji, što je imalo negativan efekt na američki globalni utjecaj. Narodna Republika Kina u glasilima na engleskom već danima ismijava stanje američkih financija, upozoravajući da takva država ne smije biti jamac globalne valute. Kriza će, kako god se razriješila, imati negativan utjecaj ne status dolara kao preferiranog sredstava međunarodne trgovine.

Ministrica financija Janet Yellen ponovno je u srijedu podsjetila da je hitno da demokrati i republikanci pronađu proračunski kompromis kako bi Kongres mogao glasati za povećanje gornje granice javnog duga. Ministarstvo financija je upozorilo da savezna vlada možda već 1. lipnja neće moći podmiriti sve svoje račune, a trebat će nekoliko dana da se u podijeljenom Kongresu usvoji zakon.

Ministrica Yellen navodi da je u pitanju organizacija “platnog sustava (koji) je uspostavljen kako bi se plaćali računi” vlade, “a ne da odlučuje koje će račune platiti ili ne”. Bez dogovora “mi ćemo propustiti neke svoje obveze i to nije prihvatljivo”, zaključila je. (Ž. Trkanjec, jutarnji.hr)