Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Počinje obilježavanje Dana Hrvatske vojske

Svečanošću u povodu Dana Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u Zapovjedništvu u Karlovcu u petak započinje obilježavanje 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske (HV), u spomen na 28. lipnja 1991. i prvu smotru Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu.
Dan HV u narednih će nekoliko dana biti obilježen u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske a završit će u nedjelju polaganjem vijenaca na zagrebačkom groblju Mirogoj, svečanom akademijom u Domu HV-a, misom u crkvi Sveta Mati Slobode te izložbom vojne opreme i naoružanja na Jarunu.

Formiranjem Zbora narodne garde 1991. oružane snage organizirane su u jedinstvenu Hrvatsku vojsku, koja je nizom akcija i vojnih operacija obranila napadnuta hrvatska područja i okončala Domovinski rat.

Obilježavanje tog dana prilika je da za spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te će širom Hrvatske biti položeni vijenci i svijeće na spomen-obilježjima Domovinskog rata dok će u vojarnama biti održani dani otvorenih vrata za posjetitelje. (Hina/HRT/B.B.B.)