Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

SPH očekuje isplatu uvećanog regresa od 300 eura

Sindikat policije Hrvatske (SPH) poručio je da očekuje isplatu uvećanog iznosa regresa od 300 eura državnim i javnim službenicima članovima reprezentativnih sindikata, iako je Ustavni sud ukinuo odredbu kojom se takvim članovima omogućuju veća materijalna prava.
SPH je priopćio da će tražiti donošenje odredbe ZOR-a “otpornije na test ustavnosti”, nakon što Ustavni sud objavi odluku o ukidanju čl. 192. ZOR-a, kojim se članovima sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru omogućuje ostvarivanje većih materijalnih prava.

Člankom 192. stavcima 4., 5. i 6. ZOR-a omogućeno je ugovaranje povoljnijih materijalnih prava za članove sindikata koji pregovaraju o kolektivnom ugovoru, pa je Dodatkom II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike članovima tih sindikata ugovoren regres od 300 eura, a članovima nereprezentativnih sindikata i nečlanovima regres od 250 eura.

Bez obzira na ukidanje te odredbe, SPH očekuje isplatu uvećanog regresa, “a ostaje i obveza Vlade da ugovorimo prvu uskrsnicu za državne službenike i namještenike”.

Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, koji je potpisan 19. svibnja 2023. godine, već je na snazi, naglašava SPH napominjući da odluka Ustavnog suda ne utječe retroaktivno na sam Dodatak II., koji je potpisan u skladu s propisima i zakonima.

Zbog toga SHP očekuje isplatu uvećanog iznosa regresa u visini od 300 eura za državne službenike i namještenike, članove sindikata koji su pregovarali o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, najvjerojatnije u drugoj polovici lipnja.

Također, s obzirom na to da Dodatak II. i dalje ostaje na snazi, ostaje obveza Vlade da za iduću godinu po prvi puta ugovorimo i uskrsnicu za državne službenike i namještenike, stoji u priopćenju. (Hina/HRT/A.V.)