Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kapetan podmornice koji je dobio otkaz: ‘Titan nije mogao izdržati tlak na dubini od 4000 metara!‘

Lochridge je tvrdio da je otvor na prednjem dijelu podmornice dizajniran da izdrži tlak na dubini od 1300, a ne na 4000 metara

Nakon što je u imploziji minipodmornice u vodama sjevernog Atlantika živote izgubilo petero ljudi, u petak ujutro objavljene su informacije koje impliciraju mogući tehnički nemar američke kompanije OceanGate Expeditions koja je upravljaja podmornicom Titan.

ABC News objavio je da je bivši zaposlenik tvrtke OceanGate otpušten jer je izrazio zabrinutost oko kontrole kvalitete i testiranja potencijalnih nedostataka eksperimentalne podmornice.

David Lochridge, inženjer i kapetan podmornice, tvrdio je 2018. u svojoj protutužbi protiv OceanGatea da ga je ta tvrtka otpustila jer je izrazio zabrinutost oko dizajna i testiranja trupa.

AFP piše kako je Lochridge tvrdio da je veliki otvor na prednjem dijelu podmornice dizajniran da izdrži tlak na dubini od 1300 metara, a ne na 4000 metara, što je dubina na koju se u nedjelju uputila ova mala znanstveno-turistička podmornnica s pet putnika koji su izgubili život u njezinoj “katastrofalnoj imploziji”.
Ekspediciju s Titanom organizirala je kompanije OceanGate Expeditions krenuvši na svoje treće putovanje do Titanica, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine.

OceanGate Expedition Titanom je nudio posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po osobi, stoji na službenim stranicama.

U podmornici su bili kapetan i još četiri putnika, a američka obalna straža u četvrtak je objavila da su svi poginuli. (Hina, jutarnji.hr)