Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nasilje u Francuskoj nakon smrti tinejdžera kojega je ubila policija

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u pariškoj regiji gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati.

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovno je postala napeta oko 23 sata. Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi “Pravda za Nahela” i “Policija ubija” izvješeni su na pročelje zgrade.

Sukobi s policijom trajali su do jedan sat u četvrti gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Dvadesetak općina u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne skupine od manje do stotinjak osoba. U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

Policija je malo prije dva sata privela 77 osoba, a u Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora.

Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu odakle se dizao gust crni dim, vjerojatno od zapaljenog kamiona.

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama diljem zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa incidenti su se dogodili tijekom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.(hrt)