Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa Franjo najavio da će potkraj rujna imenovati 21 novog kardinala

Papa Franjo je najavio da će potkraj rujna promaknuti 21 biskupa i svećenika u kardinalski status, birajući tako skupinu najviših crkvenih dužnosnika koji će nakon njegove smrti ili ostavke izabrati njegova nasljednika.
Ceremonija njihova imenovanja, poznata kao konzistorij, održat će se 30. rujna, najavio je 86-godišnji Franjo tijekom podnevnog obraćanja hodočasnicima, vjernicima i turistima na Trgu svetog Petra.

Osamnaest budućih nositelja purpura mlađe je od 80 godina, što znači da imaju pravo glasa na konklavama za izbor sljedećega pape.

Preostala trojica imaju više od 80 godina i prestari su za glasanje na konklavama, no Papa ih imenuje kardinalima u znak zahvale za njihovo dugo služenje Crkvi.

Svim je kardinalima bez obzira na dob dopušteno da budu na sastancima prije konklava ili generalne kongregacije, što im omogućuje sudjelovanje u izboru osobe za koju će se u konačnici odlučiti mlađi kardinali.

Kardinali iz raznih zemalja

Novi su kardinali iz različitih zemalja svijeta, među kojima su Sjedinjene Države, Italija, Argentina, Južnoafrička Republika, Španjolska, Kolumbija, Južni Sudan, Hong Kong, Poljska, Malezija, Tanzanija i Portugal.

Trojica novih kardinala nedavno su imenovana na funkcije voditelja glavnih vatikanskih odjela. Među njima je argentinski nadbiskup Victor Manuel Fernandez, kojega je Franjo imenovao voditeljem vatikanskog dikasterija za nauk vjere.

Drugo važno imenovanje za Katoličku crkvu je imenovanje biskupa Stephena Chow Sau-Yana iz Hong Konga.

Chow je bio provincijal Kineske provincije Družbe Isusove, a papa ga je imenovao novim biskupom Hong Konga.

On je jedna od glavnih veza s Katoličkom crkvom u komunističkoj Kini, u kojoj Vatikan nastoji poboljšati vjerske uvjete za katolike koji ondje žive. (Hina/HRT/A.S.)